Volt házastársam nevével válás után? Lehetséges!

Amikor két ember összeköti az életét, az többféle joghatás beálltát hívja elő, ezek lehetnek személyi és vagyoni jellegűek. A személyi jellegű jogosítványok közül említendő az együttműködés és a kölcsönös támogatás kötelezettsége, a házasélet és a család ügyeiben való közös döntés, a lakóhely megválasztása, a közös gyermeket érintő kérdésekében való döntés joga, továbbá a névviselés.

Előző cikkünkben vagyonjogi joghatások közül szemezgetve a házastársi tartás jogintézményét boncolgattunk. Jelen cikkünkben, azonban a személyi joghatások egyikét kiválasztva a névviselés szabályait mutatjuk be.

Házasságkötés után a házastársak dönthetnek arról, hogy házasságuk időszaka alatt közös házassági névvel folytatják az életüket. A házassági névviseléssel kapcsolatos szabályokat a Ptk. részletesen szabályozza.

A házassági név többféleképpen alakulhat, külön szabályok vonatkoznak a feleségre, férjre, illetve kettejükre vonatkoznak közös szabályok is.

A névviselésre vonatkozó szabályok könnyebb szemléltetése végett, vegyük például Példa Jánost, mint férjet és Minta Ilonát, mint feleséget.

Feleség viselheti

  • a születési nevét (Minta Ilona) vagy a
  • házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét (Minta Ilona), ez az alternatíva akkor érdekes, hogyha a feleség volt férje nevét viseli a házasságra utaló toldás nélkül, vagy a születési nevét megváltoztatta
  • a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét (Példa Jánosné Minta Ilona);
  • a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja (Példáné Minta Ilona);
  • a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét (Példa Ilona).

Férj viselheti

  • a születési nevét (Példa János) vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét (Példa János);
  • a felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét (Minta János).

Közös alternatívaként, pedig a házastársak dönthetnek arról, hogy a férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként kettőjük családi nevét kapcsolja össze, mely legfeljebb kéttagú lehet (Példa-Minta Ilona és Péda-Minta János).

Amennyiben a házastársak nem közös alternatívát választanak, abban az esetben csak az egyik házastárs viselheti a másik házastárs nevét a fenti variációk szerint.

Ha a házastársak nem egyeznek meg házassági közös névről, továbbra is a házasság előtt közvetlenül viselt nevüket viselik tovább.

Ez nem vonatkozik arra az esetre, mikor a feleség a volt férjének a házasságra utaló toldással viseli a nevét.

De vajon mi a helyzet akkor, hogyha a házasság megszűnik, vagy érvénytelenné válik? Viselhetik a házastársak a házassági név mindenféle formáját?

Válaszunk az, hogy alapvetően igen, akkor is, hogyha a házasságot érvénytelenné nyilvánítják és akkor is, hogyha a házasság megszűnik. Mindkét esetben nyilatkozhatnak a felek, hogyha el kívánnak térni a névviseléstől. Azonban ebben az esetben fontos rögzíteni, hogy a feleség nem viselheti a férje nevét a házasságra utaló jelzéssel, hogyha a házasság fennállása alatt nem úgy viselte.

A házassági név továbbviselésével kapcsolatban azonban két kivétel áll fenn:

  1. a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték, illetve
  2. újabb házasságkötés esetén a feleség, illetve a férj a korábbi házasság alatt viselt közös házassági nevet tovább viselheti, azzal az eltéréssel, hogy a feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt.

Összességében tehát elmondható, hogy néhány extrém kivételt kivéve, házastársak a házasság megszűnése és érvénytelensége után is tovább viselhetik a házassági nevüket, így nem kell a házasság felbontása után azonnal sietve nevet változtatni.

Amennyiben a fenti jogintézménnyel vagy bármely más családjogi témájú kérdése merülne fel, keresse bátran az ECOVIS HUNGARY LEGAL csapatát, készséggel állunk rendelkezésére.

Képek forrásai

 

Ecovis Hungary logo Az Üzlet & Jog rovat az Ecovis Hungary Legal és az Arsboni szakmai együttműködésében megjelenő állandó melléklet

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.