A Banking & Finance kihívásai

Mi mindennel foglalkozik egy Banking & Finance jogász? Vajon mennyiben tekinthető a terület a pénzügyi jog és a polgári jog találkozásának? Hogyan lehet összehangolni a piac tőke iránti igényének maximális kiszolgálását és a jogszabályoknak való megfelelést? Egyáltalán feladata ez egy jogásznak? A Legal Festen dr. Kántor Gergely felfedi a Banking & Finance rejtelmeit. 

Kifejezetten klasszikus, mégis egy folyamatosan változó, lüktető jogterület. A ma ismert bankrendszerek kereskedelmi banki tevékenysége több száz éve óta velünk van, jelentősége pedig változatlan. Ugyanakkor mindez egyáltalán nem jelent gátat abban, hogy a terület az egyik leginnovatívabb piac legyen korszakunkban, gondolván itt a FinTech cégekre, infrastrukturális fejlesztésekre, avagy a kriptovalutákra. Mindemellett pedig életünkre is jelentős hatással bíró területről van szó, gondoljunk csak az azonnali átutalásra, a mobilos fizetésre, avagy személyes megtakarításainkra, melyek akár egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó vállalat részvényeiben is lehetnek.

Általánosságban kijelenthető az, hogy akár közgazdasági, akár jogi tanácsadásról, FinTech cégről, vagy több évtizedes múlttal bíró bankról legyen szó, egy Banking & Finance csoport célja elősegíteni a vállalatok, projektek finanszírozását, az előre látható, avagy nem látható kockázatokra való felkészülést, a személyes megtakarítások eredményes megvalósulását, illetve a tranzakciók megfelelő környezetben történő létrehozását.

A kérdés az, miszerint eme gazdasági területek működésének elősegítése a jogi munkavégzést illetően mit is jelent.

Hogyan lesz egy család házára bejegyzett jelzálogból a tőkepiacon kibocsátott értékpapír? Vajon milyen jogterületeket magába foglaló tudás szükséges egy komplex finanszírozási folyamat életre hívásához? Mik az eltérések egy kockázati tőkebefektetés, kötvénykibocsátás, avagy a banki finanszírozás között? Vajon az innováció zászlóshajói, mint például a kriptovaluták, vagy az értékpapírosítás a jog számára mit jelentenek? Amennyiben érdekelnek a válaszok és további hasonló kérdések, csatlakozz Kántor Gergely előadásához a Legal Fest során!

dr. Kántor Gergely

Kántor Gergely jogi diplomáját 2014-ben, míg üzleti mesterjogász LL.M. végzettségét 2016-ban szerezte az ELTE-n. Elsődleges szakterülete a kereskedelmi jog, a bankjog, a pénzügyi jog és a társasági jog. Karrierje során elsősorban ügyvédi irodában gyakorolta hivatását, ugyanakkor belekóstolt a jogtanácsosi létbe is egy Magyarországon is működő nemzetközi banknál. Gergely jelenleg ügyvéd a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodánál.

A Banking & Finance law kihívásai

Mi mindennel foglalkozik egy Banking & Finance jogász? Hogyan tudja egy jogász elérni a gazdasági hajtóerő optimális finomhangolását? Hallgasd meg Kántor Gergely előadását, aki bevezet a jogterület rejtelmeibe.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.