“A New Lawyer Challenge az egyik legjobb versenyélményem volt…”

Agócs Petrával beszélgettünk, aki megosztott harmadik helyezést szerzett a Baker McKenzie The New Lawyer Challenge versenyén 2023-ban.

Mi motivált arra, hogy végül jelentkezz a 2023-as New Lawyer Challange-re?

Eredetileg büntetőjogi beállítottságú voltam, de izgalmasnak találtam a verseny témáját, a digitalizációval kapcsolatos kihívásokat, és kíváncsi voltam, hogy a polgári jog területén is megállom-e a helyem. Megtetszett ez a világ: a feladatok, a hangulat. A verseny hatására a polgári jog is felkeltette az érdeklődésemet, illetve lehetséges karrierútként elkezdtem fontolgatni az ügyvédi pályát is. Bár még nem vagyok biztos abban, hogy mit hoz a jövő, azóta több lehetséges utat is látok magam előtt, úgyhogy már csak emiatt is megérte.

Mit gondoltál a feladatokról? Mennyire találtad őket nehéznek?

Nekem személy szerint nagyon tetszettek a feladatok, elgondolkodtatók voltak és véleményem szerint pont kellően nehezek is. Az első körben egy online tesztet kellett kitölteni, a második körben pedig egy szerzői joggal kapcsolatos jogesetet elemeztünk angolul, ami kifejezetten elnyerte a tetszésem, mivel sokféleképpen körbe lehetett járni a problémát. A döntőben például a jogesetben egy olyan ingatlanról volt szó, amely szerverszobákat működtetett, és ezzel összefüggésben károk keletkeztek. Összességében mindegyik kör izgalmas kihívást jelentett számomra.

Az egyetem, vagy akár a már meglévő gyakorlati tapasztalataid mennyiben voltak segítségedre a feladatok megoldása során?

A jogászképzés főként az elméletre fókuszál, ahol elsajátíthatjuk a szükséges jogszabályi ismereteket,

ugyanakkor szerintem muszáj, hogy kilépjünk az egyetemről és megtapasztaljuk, hogy milyen az, amikor alkalmazni kell a tanultakat.

Egy szakmai gyakorlat is nagy segítség ebben, de ha részt veszünk hasonló rendezvényeken és versenyeken, akkor az még inkább segítségünkre lehet.

Mi volt a verseny során az a leghasznosabb tulajdonságot vagy skilled, ami ami segített abban, hogy bejuss a döntőbe?

Szeretek jogi problémák után kutatni jogszabályokban, tanulmányokban és kommentárokban. Különösen a döntő során, amikor viszonylag kevés idő állt rendelkezésünkre a jogesetek elemzésére, ez a kutatói készség rendkívül hasznosnak bizonyult. Képes voltam gyorsan átolvasni és feldolgozni a szükséges információkat, ami nem csak a versenyen segített, hanem úgy érzem, általa én is fejlődtem.

Milyen érzés volt megszerezni a megosztott harmadik helyet?

Elképesztően boldog voltam, amikor megtudtam, hogy megosztott harmadik helyezést értem el.

A New Lawyer Challenge az egyik legjobb versenyélményem volt, és nagyon örültem annak, hogy a zsűri egy helyezéssel tudta díjazni a teljesítményemet.

Jól éreztem magam a verseny során, és külön öröm volt, hogy ez eredménnyel is járt.

Kaptál visszajelzést a zsűritől?

Sok hasznos tanácsokat kaptam a döntőben, az egyik az volt, hogy próbáljak meg minél gyakorlatiasabban gondolkodni és lépjek ki a jogszabályok bűvköréből a problémamegoldás során. Egyik zsűritag külön kiemelte azt is, hogy merjek bízni önmagamban. Ez a tanács különösen megmaradt bennem, mert tudom, hogy ezen a területen még fejlődnöm kell.

Kinek kinek ajánlanád a versenyt?

Mindenkinek ajánlom, aki el tudja magát képzelni ilyen környezetben, de annak is, aki nem, hiszen lehet, hogy egy olyan ajtó nyílik ki számára, amire eddig nem is gondolt. Az ilyen versenyekkel csak nyerni lehet, hiszen olyan sok tapasztalatot visz haza az ember, amit sehol máshol nem tudna megszerezni.

Felkeltette érdeklődésedet a verseny?
Szeretnéd magadat valódi kihívások elé állítani?
Akkor 
jelentkezz az idei The New Lawyer Challenge-re március 11. éjfélig!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.