“Mindenki ott volt, aki számít”

A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny tavalyi harmadik helyezettjét, Ádám Benedek Attilát, az SZTE hallgatóját kérdeztük tapasztalatairól.

Ádám Benedek Attila

Honnan hallottál a versenyről és miért jelentkeztél rá?

Online láttam a verseny kiírását és izgalmas gyakorlási lehetőséget láttam benne. Már korábban is vettem részt perbeszédversenyen, és még egyszer – a diploma megszerzése előtt – ki szerettem volna magam próbálni hasonló megmérettetésen. Erre végül a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny nyújtott soha vissza nem térő alkalmat.

Miben volt más ez a verseny a korábbi tapasztalataidhoz képest?

Ez a verseny először is kitűnt abban, hogy sokkal életszerűbb feladványokat kaptunk, amelyek megalkotásánál a Bird & Bird ügyvédei valós ügyekből merítettek muníciót. A verseny szellemisége is merőben más volt, mint egy átlagos jogesetmegoldó versenyé. A hangsúly nem azon volt elsősorban, hogy érveinkkel ellehetetlenítsük a versenytársunkat. Gyakran egy kölcsönös – az ügyfél számára előnyös – megegyezés elérését jobban díjazta a szakmai zsűri. Különösen tetszett, hogy ez a verseny nem csak a száraz jogi ismeretekre épített, hanem az általános problémamegoldó képesség és a retorika is nagy szerephez jutott a fordulók során. Ezek tették igazán életszerűvé és élvezetessé számomra a versenyt.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanata a versenynek számodra?

A döntő napja volt igazán felejthetetlen számomra. Nem tudom pontosan hányan lehettek jelen, de zsúfolásig megtelt az irodaház nagyterme. A nézők között számos nagy tekintélyű szakmabeli megjelent, többek között jelenlegi főnököm is tiszteletét tette. Ez egyszerre volt kissé félelmetes, másrészről rendkívül megtisztelő, hiszen mindenki ott volt, aki számít, és én előttük érvelhettem.

Hogy értékelte a zsűri a teljesítményedet?

Nagyon sok kedves dicséretet kaptam, amiért azóta is hálás vagyok. A benyújtott jogeset-kidolgozásomat és az első szóbeli fordulóban előadott egyezségi javaslatomat külön kiemelték. Azt mondták, hogy remekül ráéreztem, hogyan is zajlik a valóságban egy hasonló tárgyalás.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál a verseny során?

Az éles helyzetekben való beszéd, a tárgyalási szituációkban való érvelés gyakorlása rendkívül hasznosnak bizonyult, a zsűritől kapott visszacsatolások és értékelések pedig rengeteg önbizalmat adtak.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most fontolgatják a versenyen való részvételt?

Természetesen ezúton is mindenkit bátorítanék, hogy jelentkezzen. Mivel a verseny során internetet és jogtárat is lehet használni, nincs szükség a magánjogi jogszabályok előzetes memorizálására. Gyakorlatilag bárki, aki magabiztosan tud keresni az online joganyagokban, nyugodt szívvel jelentkezhet, járjon bármennyire is jogi tanulmányai elején.

Fontos megemlíteni, hogy bármilyen versenyen elért helyezés rendkívül jól mutat egy joghallgató önéletrajzában. Különösen igaz ez a Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyre, melynek döntőjén a legnagyobb ügyvédi irodák vezetői közül többen személyesen is megjelennek.

Kinek ajánlanád a versenyt?

Kifejezetten ajánlom végzős joghallgatók számára is a versenyt. Javaslom nekik, hogy szakadjanak ki egy napra a záróvizsgákra való nyomasztó, hosszú hónapokon át tartó készülésből, és mérettessék meg magukat kellemesebb keretek között is. Én nem bántam meg, hogy így tettem.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.