“Viszonylag kis erőfeszítéssel nagyot lehet nyerni…”

A tavalyi győztest, Rideg Annát kérdeztük a Baker McKenzie The New Lawyer Challenge versenyén szerzett élményeiről.

Honnan hallottál a versenyről? Mi volt az, ami megfogott a kiírásban és felkeltette az érdeklődésedet?

Az Arsboni hírlevelében láttam meg a lehetőséget. Korábban nem vettem még részt hasonló versenyen és szerettem volna kipróbálni magam. Pont munkakeresés előtt álltam, és amikor megláttam, hogy a főnyeremény egy gyakornoki lehetőség, tudtam, ha szerencsém lesz, akkor két legyet üthetek egy csapásra.

Végigvezetnél minket a fordulókon?

Az első fordulóban vegyes kérdések voltak a jog minden területéről, ezzel általánosságban felmérték, hogy megvan-e az alaptudásunk. A második fordulóban egy szerzői jogi jogesetet kaptunk és abból kellett egy memot készítenünk – előtte sosem készítettem ilyet, első körben annak is utána kellett járnom, hogy egyáltalán hogy épül fel egy ilyen dokumentum. Kihívás volt az is, hogy én a verseny időpontjában még csak harmadéves voltam az egyetemen és még nem tanultam szerzői jogot.

A döntőben szintén egy olyan- ingatlanjogi – jogesetet kaptunk , amivel előtte az egyetemen még nem találkoztam. De az én példámon is látszik az, hogy ez egyáltalán nem hátrány, hiszen nem a lexikális tudáson van a hangsúly. Aki találékony, meg tudja oldani jól a feladatot. Kaptunk laptopot, használhattuk a Jogtárat is, ami nagy segítség volt.

A feladatok során kellett a nyelvtudásodat is használnod. A verseny időpontjában milyen szinten beszéltél angolul?

Felsőfokú nyelvvizsgám volt. Bár a társalgási szintű angolt rendszeresen használtam, a jogi angolban nem annyira voltam otthon. Azóta ez mondjuk nagyon sokat változott, a gyakornokságom alatt ez is rám ragadt.

Hogyan készültél a versenyre?

A verseny előtt elolvastam az összes, döntősökkel készített interjút, ami meglepően nagy segítség volt. Egyébként a verseny egyik pozitívuma is, hogy a feladatok jellegéből adódóan sokat nem lehet előre készülni és

a saját tapasztalataim alapján az sem akadály, ha még az egyetemi tanulmányaid elején jársz.

Viszonylag kis erőfeszítéssel nagyot lehet nyerni, ezért mindenkinek ajánlanám, hogy próbálja ki magát.

Megkaptad a főnyereményt, a gyakornoki helyet a Baker budapesti csapatába. Mesélj kicsit, milyen volt ez a tapasztalat?

Ahogy a döntőn is tapasztaltam már, egy nagyon kedves, befogadó csapat várt. Sőt, annyira megtetszett az iroda, hogy a gyakorlati idő leteltével is maradtam és azóta is a Bakernél vagyok. Bekerültem a Dispute Resolution csoportba – megtetszett ez a terület annyira, hogy a szakdolgozatomat is ebben a témában kezdtem el írni. Szakmailag és emberileg is sokat fejlődtem, nagyon szeretek itt dolgozni. Visszagondolva, szinte hihetetlen belegondolni abba, hogy egy évvel ezelőtt egyedül a gyakornoki lehetőségért jelentkeztem a versenyre és hogy végül több száz jelentkező közül ezt sikerült is elérnem. 

Mi volt az a terület, amiben a legtöbbet fejlődtél?

Egyrészt a gyakornokságnak köszönhetően sokkal up-to-date-ebb a tudásom, másrészt magabiztosabb is lettem a versenynek köszönhetően. A döntőben olyan szaktekintélyekkel találtam magam szemben, akikre bárki felnézhet – az, hogy tudtam velük beszélgetni szakmai kérdésekről nagyon sokat jelentett. Azt tapasztaltam, hogy bármit mondtam, arra a zsűri nyitott volt és reagált – azóta sokkal bátrabban ki merem mondani a gondolataimat, és már nem félek attól, hogy az ötleteim elrugaszkodottak, esetleg irrelevánsak lennének.

Felkeltette érdeklődésedet a verseny?
Szeretnéd magadat valódi kihívások elé állítani?
Akkor 
jelentkezz az idei The New Lawyer Challenge-re március 11. éjfélig!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.