“Száraz jogszabályismertetés helyett kreatívitásra törekedtem…”

A Baker McKenzie 2023-as The New Lawyer Challenge elnevezésű versenyének második helyezettjével, Magony Gellérttel beszélgettünk.

Mi motivált a versenyre való jelentkezésre?

Nagyon megtetszett a versenykiírás és a verseny témája, ami a technológia és a jog kapcsolatára, valamint a technológiai kihívásokra fókuszált, ami egy nagyon izgalmas és releváns terület jelenleg. De az is motivált, hogy néhány évfolyamtársam is érdeklődött a verseny iránt, és ők is bátorítottak arra, hogy próbáljam ki magam.

Mennyire jelentettek kihívást a feladatok?

A döntőben olyan komplex feladatot kaptunk, amely több jogterületet is érintett. A feladat elsősorban kötelmi jogra épült, de megjelentek benne a közigazgatási és kártérítési jog szabályai is. Ilyen komplexitású feladatok ritkábban szerepelnek az egyetemi tananyagban, annak ellenére, hogy az összetett tudásra a gyakorlatban nagy szükség van. Minden fordulónak megvolt a maga izgalma, de számomra a döntő jelentette a legnagyobb kihívást, ahol viszonylag rövid idő alatt kellett a feltett kérdéseket átlátnunk.

Milyen érzés volt bejutni a döntőbe? Hogyan készültél rá?

Meglepetéssel töltött el, hogy bejutottam a legjobb tíz közé, mivel tudtam, hogy a verseny minden évben több száz jelentkezőt vonz. Ez az élmény bátorítást adott számomra, hogy a jövőben is merjek jelentkezni nagy létszámú megmérettetésekre.

A döntőbe való bejutásnak azért is örültem, mert ez lehetőséget adott arra, hogy személyesen is megismerjem egy neves ügyvédi iroda munkáját és légkörét.

Hogyan készültél a döntőre?

Inkább a mentális felkészülésre helyeztem a hangsúlyt. Tudtam, hogy váratlan kérdésekkel és helyzetekkel kell majd szembenéznem, és hogy ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne blokkoljunk le.

A magabiztos előadásmód és a kreatív megközelítés voltak azok a szempontok, amelyekre különösen odafigyeltem, hiszen a zsűri és a korábbi interjúk is erre helyezték a hangsúlyt. Igyekeztem elkerülni a száraz jogszabályismertetést és elméleti megközelítést, helyette a gyakorlati, üzleti szempontokat is figyelembe vevő megoldásra törekedtem, ami releváns lehet egy ügyvédi irodának. Úgy tűnik, ez a stratégia bevált, mivel a zsűri és a többi résztvevő is pozitívan értékelte a megoldásaimat. A zsűri kifejtette, hogy egy ilyen összetett feladat kidolgozására ők maguk is napokat vagy heteket szánnának, tehát világos volt, hogy a rövid rendelkezésre álló idő alatt nem várható el tökéletes megoldás. Így a döntésben inkább a megközelítési módomat és nem a konkrét tartalmi elemeket értékelték.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb élmény a verseny során?

A legmaradandóbb élményem az volt, hogy betekintést nyerhettünk egy nemzetközi jogi iroda működésébe, ahol megfogott a szervezők, a zsűri és az irodai dolgozók kedvessége, akik mindannyian nagyon figyelmesek voltak velünk és szívesen meséltek a munkahelyi életről. A szakmai zsűrivel való beszélgetés, igaz, próbára tette a tudásomat és alkalmazkodó képességemet, de összességében egy rendkívül pozitív élmény volt

Kiknek ajánlanád ezt a versenyt?

Mindenki számára ajánlom, hiszen nincs vesztenivalója senkinek. A versenyre való konkrét felkészülés nem igényel hosszadalmas előkészületeket vagy hónapokon át tartó tréninget, így valójában bárki számára nyitott a lehetőség, hogy kipróbálja magát.

Felkeltette érdeklődésedet a verseny?
Szeretnéd magadat valódi kihívások elé állítani?
Akkor 
jelentkezz az idei The New Lawyer Challenge-re március 11. éjfélig!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.