Bitcoin, adózás, új kriptopénz kibocsátása – ilyen volt a III. Arsboni Lawtech Meetup

Az adójog, illetve a jogi innováció terén úttörő magyar irodák ügyvédjei, a CEU Blockchain Stories meetupsorozat vezetője és rekordszámú résztvevő közreműködésével tartottuk meg a III. Arsboni Lawtech Meetupot.

Hagyományainkhoz híven először röviden összefoglaltunk nektek, milyen programokkal készültünk számotokra az előző meetup óta eltelt egy hónapban. Február 27-én megtartottuk az Arsboni Karriernapot, ahol fesztelen hangulatban ismerkedhettek meg az érdeklődők a résztvevő munkáltatókkal. Áprilisban pedig a Startup Safary új, Legal útvonalát szervezi az Arsboni, itt a hazai startupélet közepébe csöppenhetnek bele az üzleti innovációra nyitott jogászok.

Első előadónk Orsós Mihály, az OTP innovációért felelős részlegének IT-fejlesztője és a CEU InnovationsLab keretei között működő Blockchain Stories meetupsorozat vezetője volt, aki a kriptopénzek kereskedelmének fortélyaiba vezetett be bennünket. Az elméleti alapok felvázolása után élőben belépett egy kriptovaluta-tőzsdére, ahol az elképesztő mennyiségű adat között segített eligazodni nekünk, hogy akár traderként, akár jogászként jobban megértsük a kriptovaluta-kereskedelem alapjait.

Akár mi magunk, akár egy ügyfelünk kereskedik kriptopénzzel, nem árt tisztában lenni az ügyletek adójogi vonzataival sem. Baráti Ákos, a Jalsovszky iroda adózási kérdésekre szakosodott ügyvédje rámutatott, hogy kriptovaluta-kereskedelem bizony adóköteles, sőt, bizonyos esetekben nem is elég az év végén számot adni a nyereségünkről. További kockázat, hogy a veszteségeinket magánszemélyként nem állíthatjuk szembe a nyereségekkel, azaz egy összességében veszteséges időszak után is adófizetési kötelezettségünk keletkezhet.

Vajon mi értelme egy új kriptopénz kibocsájtásának, ha már ma is több, mint 1.500 féle kriptovalutával kereskedhetünk? Perlaki Szabolcs, az OPL ügyvédi iroda partnere bemutatta, hogy az Initial Coin Offering (ICO) széleskörű lehetőségeket rejtő eszköz, amivel akár az ingatlan-, illetve projektfinanszírozás új modellje is kialakítható. 

Az előadásokat követően a kérdések órája következett. 9 órakor el kellett hagynunk a Prezi nagytermét, a rendezvény a pár percre található D18 caféban folytatódott.

Köszönjük előadóinknak az izgalmas prezentációkat, Nektek pedig, hogy ilyen szép számban jöttetek el a meetupra!

További képekért látogassatok el az Arsboni Facebook oldalára!

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.