Kávézók, ügyvédi irodák vagy pártok alapítása helyett mit szóltok egy jogi startuphoz?

Idén március 6. és 8. között került sor az immáron harmadjára megrendezett Global Legal Hackathonra. A versenyt 22 országban rendezték meg, közel 5000 ember részvételével. A budapesti forduló idén is a Millenáris Startup Campuson kapott helyet, a Wolters Kluwer Hungary Kft. és a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szervezésében.

Mit jelent a hackathon és mi is ez a verseny pontosan?

Röviden: Alkoss egy olyan terméket, ami érdemben befolyásolhatná a jogi piacot!

A verseny három fordulóból áll. Az első egy háromnapos fejlesztési maraton, aminek a végén a csapatoknak prezentálniuk kell az ötletüket egy szakmai zsűri előtt. A második forduló egy virtuális elődöntő lesz május 1-jén, ahol már nemzetközi zsűri előtt zajlik a megmérettetés. A döntőt pedig Londonban fogják megrendezni.

A budapesti fordulóra több, mint félszáz versenyző jelentkezett, akik hét csapatot alkotva mérkőztek meg egymással, hogy eldöntsék, kik juthatnak tovább a második fordulóba.

Kik jelentkezhetnek?

Előny, ha joghallgató, vagy végzett jogász a jelentkező, de jöhet bárki, akinek akárcsak cseppnyi affinitása is van ahhoz, hogy valami újat alkosson a jogi piacon. Lehet valaki IT szakember, UX designer, marketinges, közgazdász, grafikus, egyetemi tanár, HR-szakember vagy akár állattenyésztő is, igaziból bármi.

Csak úgy szabadon bárki belekontárkodhat a jogba? – Igen!

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Nincs témamegkötés és ez adja a kihívás nehézségét is: nincsenek előzetes szempontok és elvárások megadva. Nincs konkrét feladat vagy témakör sem, amely mentén el kell kezdeni a munkát. A csapatoknak így közösen kell kitalálniuk egy problémát, majd megoldást keresni rá, és végül megalkotni egy olyan rendszert, amely – amellett, hogy működőképes – nemzetközi szinten is piacképes lehet.

A versenyzők érkezhetnek csapatban (akár egy korábban már dédelgetett ötlettel), de az is lehetséges, hogy az egyénileg érkező versenyzők a helyszínen formálnak csapatot.

Nem behozhatatlan a versenyelőny, ha valaki kész ötlettel és csapattal érkezik? – Nem!

A 2018-as győztes csapat ‒ akik nem csak a magyarországi fordulót, de a verseny globális döntőjét is megnyerték végül ‒ a budapesti fordulón döntötték el mindenféle előzetes tervezés nélkül, hogy az akkor még újnak számító GDPR-szabályozást meglovagolva az adatlekérdezésre és adathozzáférésre fogják az ötletüket felhúzni.

A verseny lényege az involvment!

Lássuk az idei megmérettetést! Hogy nézett ki a budapesti forduló?

Mint egy makettkirakó verseny. Akkor jutott eszembe ez a hasonlat, amikor a tervezőasztalok, white boardok, laptopok és boxok között járkáltam. Mintha a versenyzők olyan repülőgépmaketteket raknának össze, melyekben simán benne van az a lehetőség, hogy a műanyag-részek átalakulnak, és egyszer csak ott egy valódi meghajtó, ami felrepíti az ötletet. Ez érzékelteti talán a legjobban a verseny atmoszféráját.

A budapesti forduló március 6-án, pénteken délután kezdődött el. A köszöntőket követően kialakultak a csapatok. Szombaton startolt az érdemi munka, a team-ek nekiálltak az ötletelésnek és a fejlesztésnek. Ez a folyamat vasárnap délutánig tartott. Akkor minden csapatnak elő kellett adnia az ötletét, vagyis meg kellett győzniük a zsűrit, hogy az ő termékük a leginnovatívabb és legpiacképesebb.

Az atmoszférateremtésben kiemelt szerepe volt a Millenáris Startup Campusnak is. Modern és egyedi környezetben fejleszthettek a csapatok. Nem is tudok elképzeli olyan embert, aki egy ilyen helyen nem képes rögtön három startupot elindítani.
Ahová csak nézünk, mindenhol privát fülkék, open office terek, modern tervezőasztalok, lámpák, white boardok, divatos növényzet és a szervezők által biztosított szendvicsek, italok és ételek.

Sehol egy mahagóni asztal, katonás sorrendbe állított, díszkötéses törvénykönyvekkel kirakott könyvespolc! Latin idézetek helyett programnyelv. Filctollal a kézben dolgoznak egy olyan ötleten, amiről tegnap még talán azt sem tudták, hogy létezik. Persze a jog utat tört magának, és a laptopok takarásából előbukkannak a kinyomtatott törvényszövegek, európai uniós határozatok, vagy akár az órai jegyzetek is.

Itt kell kiemelni, hogy az esemény társszervezője a KPMG volt, ráadásul nem először: ők többek között arról gondoskodtak, hogy még véletlenül se a cukorhiány miatt ne tartson ki valamelyik csapat vasárnapig. Egy kifogyhatatlannak tűnő édességautomatával és fánkfallal érkeztek, amikhez babzsákokat és napozóágyakat is biztosítottak.

Mindez remek, de hogy lesz ebből jogi innováció?

A Wolters Kluwer piacvezetőként felismerte, hogy az innováció akkor valósul meg, ha a lazán kapcsolódó, vagy akár egymás számára korábban ismeretlen területek interakcióba lépnek.

Persze jogosak azok a felvetések és ellenvélemények, hogy a jogászi munkavégzés lényege nem fog megváltozni, a fő dinamikák megmaradnak, és 20 év múlva is pontosan ugyanúgy fog dolgozni egy céges vagy egy aktatáskás egyéni ügyvéd, mint ma.
Ezek az ötletek itt és most nem fogják „kétvállra fektetni” a jogi piacot és nem veszik el a „provinciálisan” gondolkodó jogászok munkáját.

Nem ez a lényeg. Ez a verseny nem a legaltech apostolok szent összejövetele, ahol mindent beragyog a jogi innováció fénye. A GLH lényege a networking, a gondolatok szabad áramlása és az, hogy az ügyvédi irodákba később olyan jogászok kerüljenek, akik nem ijednek majd meg attól, ha a reggeli kávézás során az irodában felmerül témaként egy programnyelv használata, vagy ha a due diligence során majd szoftveres támogatással kell végezniük a cégátvilágítást.

Az ügyfelek egyre differenciáltabb és egyre növekvő igényeinek kielégítését pedig csak úgy lehet majd ellátni, ha a jogászi munkavégzés során csökkenteni tudjuk az adminisztrációs, könnyen automatizálható feladatokat azért, hogy a jogásznak így minél több minőségi ideje maradjon a konkrét jogi munkavégzést igénylő, kreatív és egyedi feladatokra.
Vagyis nem „munkarabló” szoftverekről beszélünk. Az innováció által szült új lehetőségek teret adnak arra, hogy a jogászok növeljék a saját hatékonyságukat, és koncentráltabban tudjanak fókuszálni a saját jogterületükre.

Na de mi történt a mindent eldöntő vasárnapon?

A verseny legizgalmasabb része március 8-án, 17:00-kor kezdődött el, amikor mind a hét csapat bemutatta munkája eredményét a zsűrinek.

A csapatok napközben az utolsó simításokat végezték a projektjeiken. Voltak, akik idegesen járkáltak fel-alá, akadtak, akik még a végszakasz előtt is az édességekből eszegettek és voltak, akik a babonáiknak áldoztak, hogy hiba nélkül le tudják hozni a tűzkeresztséget jelentő pitch-t.

A projektek értékelésére felkért szakmai zsűri idén öt tagból állt, akik a jogi piac eltérő területeiről érkeztek. Miskolci Andrea, a Wolf Theiss innovációs és üzletfejlesztési vezetője, Szőke Gergely László, aki a PTE-ÁJK Közigazgatási Jogi tanszékének adjunktusa, Homoki Péter, az egyik legnevesebb magyar telekommunikációval foglalkozó ügyvéd, a Homoki Ügyvédi Iroda képviseletében, Seres Tamás, a Mercedes-Benz Hungary Jogi és Compliance Osztályának a vezetője és végül, de nem utolsó sorban Somkutas Péter, jogász-informatikus, a MagiCom Kft. CTO-ja.

Lássuk a projekteket!

1. Partner & Partners: MANKO

Az első előadást a Partner & Partners elnevezésű csapat tartotta, melynek szinte az összes tagja egyetemista volt. Az ötletük a Manko elnevezésű, HR-szakembereket segítő applikáció volt. Ez a fejlesztés abban nyújtana segítséget az emberierőforrás-menedzsmenttel foglalkozó cégeknek, hogy a munkajogban könnyebben el tudjanak igazodni, és egyszerűbben be tudják kategorizálni a munkavállalókat és álláskeresőket.

2. Uncertified Professionals: HealthyDataSpace

A második csapat egy nemzetközi összetételű team volt, akik olyan applikáció és weboldal tervét fejlesztették ki, amelyen keresztül magánszemélyek egy bizonyos összeg ellenében megoszthatják az egészségügyi adataikat például gyógyszergyártó cégekkel, így segítve az egészségügyi kutatások gyorsabb és hatékonyabb fejlesztését.

3. Legal Characters: LawStory

A harmadik csapat projektje a jogi ismeretekkel nem rendelkező, laikus felhasználókat célozta meg. Egy jogi kisokost, tudástárat képzeltek el, amely támogatná a joghoz nem értő embereket a mindennapokban, például egy ingatlan-bérleti szerződés szakszerű összeállításában.

4. Save the Date: SAVE THE DATE

A negyedik csapat neve megegyezett projektjük elnevezésével. Az termékük fogyasztóvédelmi oltalmat nyújt a felhasználóknak, azok digitális tárolásán keresztül. Az előadásukat egy QR-kód leolvasásával a saját telefonunkon is végigkövethettük.

5. Vict: Vict

Ötödikként következett a szintén egyforma csapat- és projektnevet választó Vict. A Vict egy közösségi platform és applikáció, ami a családon belüli és munkahelyi bántalmazások ellen nyújtana „virtuális védőhálót”.

6. Collectify: Collectify

Az utolsó előttiként prezentáló Collectify csapat egy kintlévőség-kezelést könnyítő szoftvert tervezett, ami csökkentené az ügyvédi irodák adminisztrációs terheit. A felületük alapja egy integrált munkafolyamat- és dokumentumkezelési rendszer volt, amely a kintlévőség-kezelési folyamatokat gyorsítaná és automatizálná.

7. FoodFighters: NutriCheck

Az előadások sorát a FoodFighters csapata zárta. NutriCheck nevű szoftverük abban segít a piaci szereplőknek, hogy egy adott élelmiszer kapcsán pontos képet kaphassanak az egészségre gyakorolt kedvező hatásra utaló állításokról (health claims). A szoftver nagymértékben megkönnyítené az élelmiszer reklámozási szabályoknak való megfelelést.

Ki nyert?

Az előadások után a zsűri elvonult egy külön terembe, hogy értékelje a munkákat és kiválassza a nyertes csapatot. A döntés idén sem lehetett egyszerű, hiszen a zsűritagok több mint egy órán át tanácskoztak a sorrend felállításáról, és arról, hogy melyik ötlet érdemelné meg leginkább a nemzetközi megmérettetésre való továbbjutást.

A Wolters Kluwer Hungary Kft.-től különdíjat kapott a Partner & Partners csapat, akik meghívást kaptak a XVII. Magyar Munkajogi Konferenciára.

Harmadik helyen végzett a Vict csapata.

A Wolters Kluwer Hungary Kft. különdíjaként 200 000 Ft értékű termékutalványt kaptak, valamint publikációs lehetőséget a jogaszvilag.hu portálon.

Második helyen végzett a Save the Date csapata.

Ők a Szecskay Ügyvédi Iroda és a Loginet Systems Kft. különdíját kapták, ami ingyenes jogi és fejlesztési tanácsadás a vállalkozásuk továbbfejlesztése érdekében. A Wolters Kluwer másik különdíját is a Save the Date nyerte, ami egy meghívást és előadási lehetőséget biztosít a csapatnak a 2020-as Jogi Innovációs Napon.

Első helyen végzett a FoodFighters csapata!

Így a 2020-as Global Legal Hackathon budapesti fordulóján a NutriCheck ötlete győzedelmeskedett, és a FoodFighters csapat jutott tovább a második fordulóba. A felkészülésüket tovább segíti, hogy a KPMG Hungary, a Dentons és a Loginet Systems Kft. különdíját is elnyerték. Ingyenes tanácsadásokat kaphatnak ők is, hogy még jobban fel tudjanak készülni az előttük álló további kihívásokra.

A fotózkodás és a pezsgőbontás előtt még pont sikerült elkapnunk az örömmámorban úszó és több hatalmas plakettet a kezükben tartó győztes csapatot egy villáminterjúra:

FoodFighters
(A csapattagok nevei balról jobbra haladva: Sliz László, dr. Sliz-Veres Enikő, Orosz Gábor, Jóbai Tamás, dr. Dávid Barbara)

Hogyan éreztétek magatokat a verseny során?

Orosz Gábor: Nagyon jó volt a légkör, pont annyi nyomás volt rajtunk, ami kellett ahhoz, hogy teljesíteni tudjunk, és nagyon rendesek voltak a bennünket segítő mentorok is.

Mi volt a legjobb pillanat?

Sliz-Veres Enikő: Talán, amikor megosztottuk az ötletünket az első mentorral, és pozitív feedback-et kaptunk.

Jóbai Tamás: Igen, amikor azt mondta rá egyből, hogy ez nagyon jó, tök valid.

Sliz László: Amikor legelőször megosztottunk az ötletünket egy mentorral, akkor még nagyon izgultunk, ezért nagy megkönnyebbülés volt az első pozitív megerősítés. Utána már pláne nem hiányzott a motiváció.

Dávid Barbara: Nekem a pitch-rész tetszett a legjobban, látni azt, hogy amiért ilyen sokat dolgoztunk, végül tényleg flottul ment a zsűri előtt is.

Hogyan sikerült közérthetőnek maradni a prezentáció során?

Sliz László: Úgy, hogy a vasárnapi nap folyamán szinte csak a prezentációval foglalkoztunk.

Sliz-Veres Enikő: Igen, a mai nap háromnegyede abból állt, hogy mit és hogyan fogunk előadni.

Mit éreztek, miben voltatok jobbak a többieknél?

Sliz-Veres Enikő: Talán abban, hogy nekünk volt már egy problémánk amikor idejöttünk, és meg akartuk versenyeztetni a megoldásunkat rá.

Jóbai Tamás: Előnyünk volt még, hogy Enikő már találkozott a problémával a munkája során. A csapatunkban emellett volt IT-s, jogász, designer és business hátterű ember is, így egy olyan egység állt össze, amiben megvolt minden kompetencia.

Mi jön most? Ünneplés, vagy már készültök a következő fordulóra?

Sliz-Veres Enikő: Jelenleg csak egy pohár pezsgőig látunk szerintem…

Sliz László: Igen, készülni valószínűleg majd csak holnap, vagy azután fogunk elkezdeni. A következő forduló már angolul lesz és online, ami azért nagy kihívás, de bizakodóak vagyunk.

A verseny második fordulója május 1-jén lesz. Ekkor a nyertes magyar csapat már egy nemzetközi zsűri előtt prezentálja az ötletét. Előre is sok szerencsét és eredményes felkészülést kívánunk a csapatnak!

Amint a FoodFighters csapata túl lesz ezen a megmérettetésen is, jelentkezni fogunk egy hosszabb, élménybeszámoló interjúval, amiben minden részletről kifaggatjuk majd a csapattagokat.

Dr. Sliz-Veres Enikőnek, volt kollégáknak – most már a NutriCheck oszlopos tagjának – külön is szeretnénk gratulálni az egész Arsboni nevében.

Irodalomjegyzék

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.