Milyen nevet adhatunk a gyermekünknek?

A gyermek nevének meghatározása a szülői felügyeleti jog egyik részjogosítványa. A gyermek családi és utónevének meghatározására különböző szabályozások irányadóak, azonban mindkettő kapcsán alapvetés, hogy a szülők arról közös megegyezéssel döntenek.nevvalasztas

Milyen szabályok vonatkoznak a gyermek családi nevének meghatározására?

Előzetes megállapodás hiányában, a szülőknek legkésőbb a gyermek születésekor dönteniük kell a gyermek családi nevéről, az alábbiak alapján:

  • A gyermek viselheti apjának vagy anyjának születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét.
  • A gyermek családi névként szüleinek összekapcsolt családi nevét is viselheti, akkor is, ha a szülők a házasságkötés után családi nevüket nem kapcsolták össze vagy a szülők nem kötöttek házasságot. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.
  • Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke a szülők közös házassági nevét viselheti.
  • Ha a szülők egyike viseli házassági névként kettőjük összekapcsolt családi nevét, a gyermek a másik szülő házasságra utaló toldást nem tartalmazó nevét vagy a szülők összekapcsolt családi nevét viseli.
  • Ha a szülők nem kötöttek házasságot, a gyermek nem viselheti az anyja más személlyel kötött házassága folytán viselt nevét, ha az anya a házasságra utaló toldással viseli.

Mindezeken túlmenően a házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének kizárólag azonos családi neve lehet, kivéve, ha a szülők a házasság fennállása alatt családi nevüket módosították.

Ha pedig nincsen olyan személy, akit a gyermek apjának kell tekinteni, akkor a gyermek az anyja születési vagy házasságkötéssel szerzett családi nevét viseli. Akkor azonban nem viselheti az anya házasságkötéssel szerzett családi nevét, ha az anya a férje nevét vagy családi nevét a házasságra utaló toldással viseli.

Azt is meg kell említeni, hogy ha az anya kezdeményezi a gyámhatóságnál a születési anyakönyvbe kiskorú gyermeke apjaként képzelt személynek a bejegyzését, akkor az erre irányuló eljárás során dönthet arról, hogy a gyermek a továbbiakban a képzelt apa családi nevét viselje-e. Az erre vonatkozó nyilatkozata hiányában a gyermek az anya családi nevét viseli tovább.

Milyen szabályok vonatkoznak a gyermek utónevének meghatározására?

A szülők legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet anyakönyvezhetnek, méghozzá a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből.

Pályakezdőként egy nemzetközi irodában?

❓ De melyikben? ❓ Hogy válasszam ki? ❓ Hogy tudok jelentkezni, ha épp nem hirdetnek állást? ❓ Melyik jogterület való nekem? ❓ Mit mondjak, ha a bérigényemről kérdeznek? ❓ Milyen szinten kell lennie az angolomnak? ❓ Tényleg napi 12 órát kell dolgozni?❓

A választható nemzetiségi utóneveket pedig az érintett országos nemzetiségi önkormányzatok által összeállított nemzetiségi utónévjegyzék tartalmazza.

A kép forrása: itt.

Választ kapott a kérdésére? Kattintson, és írjon az Arsboninak, ha segítségre van szüksége!

[contact-form-7 id=”12592″ title=”Kérdése van? – Szócikk help”]

Az írás szerzője az Arsboni volt gyakornoka. Idén tavasszal is indul Gyakornoki Program, amelyre február 11-ig lehet jelentkezni.

Jegyzetek

[1] A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény

[2] Reiderné Bánki Erika: Családjog. Az új Ptk. alapján. Budapest-Pécs, Dialóg Campus Kiadó, 2015.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.