Nem csak a bíróság hozhatja össze a jogászokat

Nyári táborral, szakmai és szabadidős programokkal épít a jogi hivatásrendek között példa nélküli közösséget a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete. A civil szervezet a szakmai felkészítést és a tapasztalatok átadását is segíti a közjegyzőségben dolgozó fiatalok számára. Az elmúlt öt évben több mint húsz tagjukat nevezték ki közjegyzővé.

Az egyesület pécsi kirándulása

A Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesületét (MKKE) lassan 30 éve, 1994-ben alapították. Első elnökük a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jelenlegi vezetője, dr. Tóth Ádám volt. A több mint 300 tagot számláló egyesület fő céljának tartja, hogy segítse a közjegyzőjelöltek és közjegyzőhelyettesek felkészülését a közjegyzői pályára, és együttműködjön a többi jogi hivatásrenddel. Jelenlegi elnökük dr. Raus Csaba közjegyzőhelyettes, aki azt is fontos feladatuknak tartja, hogy a joghallgatók valós képet kapjanak a közjegyzőkről, mert tapasztalata szerint az egyetemeken gyakran nem sok szó esik arról, kik ők, és pontosan mit is csinálnak.

Bár élete során legalább egyszer, egy hagyatéki eljárás keretében valószínűleg mindenki találkozik közjegyzővel, még sokszor a jogi pályára készülők sem tudják igazán, mivel foglalkozik egy közjegyző, nemhogy egy közjegyzőhelyettes vagy jelölt. Az egyesület ezért a MOKK-kal közösen már két nyílt napot is szervezett a közjegyzőség mindennapjairól, hogy bemutassák a joghallgatóknak, hogy például mennyi feladata és jogköre van egy közjegyzőnek, és mennyi lehetőséget kínál ez a pálya.

Közjegyzői nyílt nap

Pontosan mit csinál egy közjegyző?

Egy közjegyzői irodában sosincs két ugyanolyan nap, ezért ez a hivatás jó választás lehet azoknak, akik nem szeretik a monotonitást, kedvelik viszont a kihívásokat és a sokszor lehetetlennek tűnő jogeseteket. Jó tudni ugyanakkor, hogy a szakmában létszámkorlát van, a közjegyzői álláshelyek száma korlátozott, így valójában arra nincs garancia, hogy valakiből biztosan közjegyző lesz.

„Aki tudatosan építi a pályáját, annak minden lehetősége megvan a közjegyzővé válásra, mindemellett a pályahosszig tartó közjegyzőhelyettesi munkának is megvan a maga előnye. Sokkal inkább családbarát munkakör, mint adott esetben más jogi hivatásoké, különös tekintettel a közjegyzői irodák hivatali jellegére, kötött ügyfélfogadási rendjére” – mondta dr. Raus Csaba.

A közjegyzők független jogszolgáltató hatósági tevékenységet végeznek, határozataik a járásbíróság határozataival egyező hatályúak, illetve fellebbezhető határozataikat törvényszék, mint másodfokú bíróság bírálja el. A közjegyzői nemperes eljárások fókuszában a jogviták megelőzése, a pereskedés elkerülése áll. A jelmondat is így hangzik: Jog vita nélkül.

Családias kapcsolatok

Mivel a közjegyzői hivatásrendben nincsenek olyan sokan, mint az ügyvédek vagy a bíróságokon dolgozók, az MKKE nemcsak helyi, hanem országos lefedettségű, családias közösséget tudott kialakítani a tagjai között. Minden évben szerveznek egy nyári tábort, ahol a szakmai előadások mellett a kikapcsolódásnak, szabadidős programoknak – kirándulások, strandolás, sárkányhajózás – és a kapcsolatépítésnek is jut szerep.

Egyesületi gokart verseny

„Ilyenkor az ország minden részéről érkeznek táborunkba közjegyzőjelöltek és közjegyzőhelyettesek, de szívesen látjuk a közjegyzői irodák nem jogász munkavállalóit is. A táboron kívül népszerű programunk a borkóstolóval egybekötött szakmai est, de gokart- és paintball versenyeket, közös kirándulásokat is szerveztünk már. Egyesületünk hozzáférést biztosít sport- és szabadidős létesítmények kedvezményes látogatását lehetővé tevő keretszolgáltatásokhoz is, a legnagyobb hazai szolgáltató egyetlen civil szervezet szerződő fele vagyunk” – mondta az MKKE elnöke.

Az egyesület mindezek mellett a szakmai felkészítést és fejlődést is komolyan veszi, minden hónapban ingyenes oktatásokat szerveznek, melyeken egy-egy aktuális témában adnak elő a közjegyzői kar tagjai vagy neves elméleti, gyakorlati szakemberek, jellemzően ügyvédek, bírák és közigazgatásban dolgozó jogászok. A legutóbbi alkalmakkor például a digitalizáció kihívásairól és újdonságairól, a fizetési meghagyásos eljárás és a hagyatéki vagyonelemek kérdéseiről tartottak előadást, de szóba kerültek már a magyar helyesírás változásai, valamint a nyelv és jog viszonya is.

Az egyesület korábban idegennyelvi képzéseket is szervezett, amelyeken a tagok a MOKK által szervezett angol, német és francia nyelvek mellett akár spanyolul és olaszul is tanulhattak kezdő szinttől. Ezek a képzések olyan sikert arattak, hogy a MOKK a spanyol és az olasz nyelvi képzés lebonyolítását is átvállalta. Így már szervezett keretek között van lehetőség alap/újrakezdő és szakmai nyelv elsajátítására, akár orosz nyelven is. A civil szervezet most a területi csoportok fejlesztésén dolgozik, és folyamatosan keresik az újabb programlehetőségeket, előadási témákat és potenciális szakmai előadókat.

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.