Szakmaiság és kikapcsolódás – táboroztak a leendő közjegyzők

Idén is megrendezte mára hagyománnyá vált táborát a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete. A többnapos csapatépítő táborban nemcsak a szakmaiságnak, hanem a kikapcsolódásnak is jutott szerep. Aktualitásokra, például a mesterséges intelligencia térhódítására reagáló előadásokat tartottak a meghívott előadók, de nyomozós kalandjátékon és kvíz esten is részt vehettek a táborozók.

A Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete (MKKE) már több mint 15 éve szervez tábort a közjegyzőhelyetteseknek és -jelölteknek az ország minden részéről. A rendezvény létrehozásában nagy szerepe volt annak, hogy az egyesület fontosnak tartotta, a közjegyzőhelyettesek és a közjegyzőjelöltek, vagyis a közjegyzői kar utánpótlása megoszthassák egymással tapasztalataikat, lehetőségük legyen személyes kapcsolatépítésre és adott esetben érdekartikulációra, ami a közösségi-média elterjedése előtt közel sem volt olyan gördülékeny és gyors, mint ma.

Szintén fontosnak tartják, és az egyesület céljai között is szerepel, hogy szakmai előadásokat, oktatásokat szervezzenek, felkészítsék a közjegyzőjelölteket és -helyetteseket a hivatás gyakorlására. Ezért a tábornak mindig része egy szakmai nap, ahol a résztvevők ingyenes előadásokon vehetnek részt a közjegyzőket érintő aktuális kérdésekről, elmélyíthetik szakmai tudásukat, és egyúttal a jogalkalmazási kérdések megvitatására is lehetőségük van.

Gyökeresen megváltozott a hagyatéki vagyon

Az idei tábornak egy balatonfüredi hotel adott otthont. Az első nap egy közös vacsorával kezdődött, ami után megtartották az egyesület éves közgyűlését, majd egy zenés-táncos estével zárták a nyitónapot.

Szombaton egy szakmai nappal folytatódott a tábor, ahol a MOKK vezetőségének tagjai tartottak aktualitásokhoz kapcsolódó előadásokat. Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke az örökségtervezést választotta témájának, vagy ahogy az előadó fogalmazott, a téma találta meg őt.  A MOKK elnöke érdekességként megosztotta a hallgatósággal, hogy az évek során a szemei előtt változott meg a hagyatékba bekerülő vagyon szerkezete. 1993-ban még azt tapasztalta, hogy a vidéki emberek több és értékesebb vagyontárggyal rendelkeztek, mint a budapestiek, ez azonban mára teljesen átalakult. Létrejött egy olyan tehetősebb réteg, amelynek már van befeketetésre szánt vagyoni többlete, amit jellemzően értékpapírokba fektet, és megjelent az üzletrész a hagyatékokban. Egyesek elérnek addig a vagyoni szintig, amikor már nem akarják, hogy a teljes vagyonuk tételesen bekerüljön a hagyatékba, így az igényekre reagálva megjelentek azok a jogintézmények is, amelyek lehetővé is teszik ezt, például a bizalmi vagyonkezelés vagy a bizalmi vagyonkezelési alapítványok.

Dr. Bodzási Balázs közjegyző a nemperes eljárások aktuális kérdéseiről beszélt, a közelmúltban ugyanis olyan változások léptek hatályba, amelyek közvetlen hatással vannak a közjegyzők mindennapi munkájára.  A közjegyzőket érintő kúriai döntésekre reagálva kiemelte, hogy van még tennivalójuk annak érdekében, hogy a bíróságok és a hatóságok pontosan tisztában legyenek a közjegyzők szerepével és az általuk ellátott feladatokkal. Ebben az egyetemi oktatásban is részt vevő közjegyzőknek és közjegyzőhelyetteseknek is fontos feladatuk lesz, hogy a hallgatók már idejében tisztában legyenek például azzal, mi a különbség az ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat és a közjegyzői okirat között.

Információbiztonság és mesterséges intelligencia

A szakmai nap utolsó előadásában dr. Parti Tamás, a MOKK Adatkutató Alintézetének vezetője és Péchy Gábor, a MOKK Informatikai Irodájának vezetője beszélt a mesterséges intelligencia, a ChatGPT és az információbiztonság kihívásairól a joggyakorlásban. Rámutattak arra, hogy a mai világban, ahol egyre inkább digitálisan éljük az életünket, rendkívül fontos és megkerülhetetlen az információbiztonság, hiszen nemcsak az irodai munkát, hanem az életünk minden más területét is átszövi a digitalizáció. Felhívták a figyelmet az erős jelszavak használatának fontosságára, és arra is választ kerestek, hogy mi a mesterséges intelligencia most, mivé válhat, és hogyan lehet ezt elhelyezni a mindennapi joggyakorlatban.

A szakmai előadásokon nemcsak a tábor résztvevői, hanem az ország minden részéről a közjegyzői kar tagjai is részt vettek, amiért képzési kreditpontokat is kaptak. Az előadásokat és a közös ebédet követően két fakultatív programmal készültek a szervezők. A balatoni sétahajózás mellett egy városi nyomozós kalandjátékon is részt vehettek a táborozók. Záróprogramként a vacsorát követően az egyesület kulturális bizottsága kvíz estet tartott.

„A tábor legjobb pillanatai számomra a színvonalas, aktualitásokra reagáló szakmai nap és az azt követő szabadprogramok voltak, minden résztvevő a szívének kedves fakultatív programot, aktív vagy passzív pihenési módot választhatott” – mondta dr. Raus Csaba közjegyzőhelyettes, a tábor főszervezője, a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesületének elnöke.

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.