Nézz és láss a mélyére!

A héten indul a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Talán öt vagy hat éve vettem részt először, és idén is biztosan megyek! – mondja Lili a Fesztiválról. A dokumentumfilmek hossza változó, vannak 15-20 percesek és egész estés darabok is. Ilyenkor az ember egy este több filmet is megnéz, a helyszínül szolgáló mozik között együtt vándorolva a többi résztvevővel. Estére pedig olykor spontán buli is kialakul.

still_5_3_790x398

A fesztivál immár 13. alkalommal kerül megrendezésre, célja a dokumentumfilmes szakma és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a világon az adott évben született munkák bemutatása. Ilyenkor számos országból sereglik ide a doksisszakma apraja-nagyja, hogy személyesen is megismerjék egymást – és persze a közönséget.

Az idei fesztivál plakátján a Sonita című film jelenik meg, ami egy Iránban élő afgán menekült lány, Sonita Alizadeh küzdelmeit mutatja be. Családja a hagyományok szerint (pénzért) kiházasította volna, ő azonban a rímfaragásban és pörgős ritmusokban találta meg a boldogságát.

Sonita Alizadeh in 'Sonita' (2016)

A történet külön érdekessége, hogy a lány életéről szóló film maga is hozzájárult az énekesnő karrierjének kibontakoztatásához.

Néha, úgy tűnik, a puszta elmesélés ereje elegendő ahhoz, hogy egy küzdelmekkel teli történet végül jóra forduljon. Ahogyan a rapzene, úgy a dokumentumfilm is akkor ér révbe, ha eljut a közönséghez. Én azért megyek el idén a fimfesztiválra, hogy ilyen és ehhez hasonló történetek kiteljesedésének részese lehessek.

A Fesztivál idén november 8-tól 13-ig tart. A részletes program itt elérhető.

A képek forrása itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.