Tarthatok otthon gepárdot?

A pórázon sétáltatott macskák kuriózuma már rég a múlté, mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki tart otthon valamilyen ízeltlábút, kígyót, netán kaméleont. Na de mi a helyzet akkor, ha valaki nem elégszik meg a csúszómászókkal, és egy félelmetes ragadozóra fáj a foga? Milyen veszélyes állatokat tarthatunk otthonunkban, és mely fajokhoz szükséges végzettséget szereznünk? És végül a legfontosabb: tarthatunk-e gepárdot a hátsókertben?

A veszélyes állatfajokat és egyedeik tartásának szabályait miniszteri rendelet határozza meg. Eszerint a veszélyes állatok három kategóriába sorolhatóak: különösen veszélyes, közepesen veszélyes, illetve elővigyázatosságot igénylő állatfajok.

A veszély fokozatai

A különösen veszélyes állatfajok közé tartozik többek között az összes majomfaj, a rozmár, a zsiráf, a tigris és a rozsomák. Ezen fajok egyedei kizárólag állatkertben, illetve cirkuszi menazsériában tarthatóak, utóbbiban abban az esetben, ha nem rendelkeznek méreggel. Az állatok tartásához engedély szükséges, amelyhez elengedhetetlen, hogy a fenti intézmények olyan cselekvőképes személyt alkalmazzanak az állat gondozására, aki rendelkezik a szükséges végzettséggel, vagy tapasztalattal.

Ez lehet többek között állatgondozói, állattenyésztői, állatorvosi, biológia szakos tanári szakmai végzettség, vagy a veszélyes állatok tartása területén szerzett legalább öt éves szakmai tapasztalat.

Emellett pedig a cirkuszi menazsériáknak és az állatkerteknek biztosítaniuk kell az előírt – állatfajonként eltérő – tartási és biztonsági feltételeket, amelyek az állat szökésének, illetve közterületre jutásának megakadályozására hivatottak. A különösen veszélyes állatfaj egyedét tartó intézménynek muszáj az állat ártalmatlanítására alkalmas eszközzel rendelkeznie. Ezenfelül a méreggel rendelkező, különösen veszélyes állatfaj esetében az állatkertnek igazolnia kell, hogy az állat marása, szúrása esetére biztosított az állatfaj mérge ellen használható antidótumhoz való hozzáférése.

A közepesen veszélyes állatfajok közé tartozik például a ködfoltos párduc, az ocelot, a vaddisznó és a kecskék összes faja. Ezen fajok egyedeivel kapcsolatos minden eljáráshoz szintén a hatóság engedélye szükséges, azonban tartásuk akár számunkra is elérhető lehet.

Közepesen veszélyes állatfaj tartása ugyanis azon természetes személynek is engedélyezhető, aki cselekvőképes és rendelkezik a korábban már említett szakmai képesítések – vagy  tapasztalat valamelyikével, illetve biztosítja a meghatározott biztonsági és tartási feltételeket.

Emellett, amennyiben úgy döntünk, hogy új kiskedvencünket a veszélyes állatfajok ezen kategóriájából választjuk ki, nem árt megemlítenünk a szomszédoknak is, mivel – a  veszélyes állatfajnak minősülő halfajok kivételével – szükségünk lesz hozzájáruló nyilatkozatukra.

A beleegyezést méreggel nem rendelkező veszélyes állat esetén a szomszédos lakóingatlanok tulajdonosaitól, méreggel rendelkező veszélyes állat esetén a tartási hely szerinti lakóépület valamennyi lakóingatlana kétharmadának tulajdonosaitól kell beszerezni.

Az elővigyázatosságot igénylő állatfajok közé tartozik például a strucc, a teve, a villásszarvú antilop és a sörényes hangyász. Ezen egyedekkel kapcsolatos igényeket szintén a természetvédelmi hatóságnak kell bejelenteni. Az állat tartásához való engedély követelménye csupán az, hogy a leendő gazdi cselekvőképes legyen, illetve biztosítsa az előírt tartási és biztonsági feltételeket.

Mi a helyzet a hibrid állatokkal?

Veszélyes állatfaj más veszélyes állatfajjal alkotott hibridje a szigorúbb besorolású faj veszélyességi kategóriájába, nem veszélyes állatfajjal alkotott hibridje a veszélyes állatfaj veszélyességi kategóriájába tartozik. Kivételek ez alól a veszélyes állatfaj háziasított fajjal, illetve háziasított alfajjal alkotott legalább ötödik generációs hibridjei, ezen egyedekre a rendelet hatálya nem terjed ki. Hasonló helyzetben vannak többek között a Magyarországon vadászható nagyvadfajok vadasparkban, vadaskertben és vadfarmon tartott egyedei (például az őzek, a vaddisznók és a muflonok), a veszélyes állatfajok háziasított formáinak egyedei és a szirti sas solymászati célból tartott egyedei  is.

Tehát akár otthon is tarthatunk – amennyiben megfelelő végzettség birtokában vagyunk – közepesen veszélyes, vagy elővigyázatosságot igénylő állatfajt, azonban a potenciális kiskedvencjelöltek körét kormányrendelet tovább szűkíti.

A jogszabály kimondja, hogy az ország őshonos növény-, illetve állatvilágára ökológiai szempontból veszélyes állatok kedvtelésből való tartása, szaporítása és forgalomba hozatala tilos. Ebbe a körbe tartozik például az aligátorteknős, a díszes ékszerteknős, a kanadai hód, a nutria és a szürke mókus.

Emellett tilos a szalamandrafélék és a szögletesfogsorú-gőtefélék tartása, tenyésztése, forgalmazása is. A kört tovább szűkíthetik a helyi önkormányzati rendeletek szabályai, melyek meghatározhatják, hogy területükön például csak közepes-, és kistestű állat tartására szolgáló építmény helyezhető el, vagy szabályozhatják, hogy veszélyes állat a településen belül mely utcákban tartható.

A veszélyes állatok elhelyezésének, illetve szállításának, jelölésének szabályairól, eltűnése és elhullása esetén a teendőkről már írtunk. Veszélyes állat tartója a Polgári Törvénykönyv alapján a veszélyes üzemi felelősség szabályai szerint felel. Ennek szellemében, aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat (tehát veszélyes állatot tart), köteles az ebből eredő kárt megtéríteni, de mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik.

Egzotikus állatviadalok és szankcióik

Vajon összeereszthetném a bambuszviperámat a vadkecskémmel? Szerencsére a jogalkotó ezt nem teszi lehetővé. Aki gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt, a Büntető Törvénykönyv szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki állatviadal céljára gerinces állatot megszerez, tart, tenyészt, kiképez, idomít vagy forgalmaz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A fentieket figyelembevéve már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: lehet-e otthon gepárdot tartani? Sajnos nem, a gepárdok a már említett miniszteri rendelet 1. mellékletében felsorolt különösen veszélyes állatok közé tartoznak, világszinten csupán Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kuvaitban tarhatóak legálisan, az áruk pedig négyszázezer és hatmillió forint között mozog.

Amennyiben mégis valamilyen egzotikus állatot szeretnénk, érdemes megfontolni például a struccot és a Bennett-kengurut, mivel ezen fajok tartási kultúrája már kialakult Magyarországon, vagy a sörényes hangyászt, amely sétáltatása közben nem mi lennénk a legszokványosabb jelenség a Margit-szigeten.

Ez a cikk az Arsboni 2021 őszi Gyakornoki Programjának keretében készült, melynek támogatója a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda.

Források

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.