Handó Tünde váltja Stumpf Istvánt az Alkotmánybíróságon

A hvg.hu és az Index.hu beszámolt arról, hogy október 28-án, hétfőn, 14 órakor összeült az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság. A Fidesz frakciója az ülés megkezdése előtt két perccel sajtóközleményben tudatta, hogy a kormány Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal jelenlegi elnökét kívánja a posztra jelölni.

Handó Tünde elnöki mandátuma 2021-ben járna le, ezért bár egy ideje spekuláltak a sajtóban az alkotmánybíróvá választásáról, a lépés mindenképpen meglepő. Az okok a legtöbb elemző szerint az elnök és az OBT konfliktusában keresendőek, amely az utóbbi években csúcsosodott ki.

Áprilisban és májusban, 17-en lemondtak az Országos Bírói Tanács tagjai és póttagjai közül. Handó Tünde a bírói tanács működését, a kis létszámra hivatkozva törvénysértőnek nyilvánította és a továbbiakban teljesen elzárkózott mindennemű együttműködéstől. Az OBH elnökének hegemóniáját biztosító 2012-es igazságügyi modell, a Nemzetközi Bírói Egyesület, a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság figyelmét is felkeltették.  Folyamatban van hazánk ellen az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás, amely a jogállamiság súlyos megsértése esetén alkalmazható.

Handó Stumpf István helyét veszi át a testületben, akivel tavaly készítettünk átfogó interjút az alkotmánybírói tevékenységéről és szerepfelfogásáról. Ha szeretnéd elolvasni a  testület többi bírájával készített interjúinkat, kattints ide.

Források

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS