Hogyan változtassuk meg a nevünk?

Magyarországon egyre többen változtatják meg nevüket. Valaki azért mert elvált, vagy azért mert éppen házasodik. Valaki így lázad szülei döntése ellen, valakinek pedig egyszerűen nem tetszik a név csengése, de akadnak olyanok is, akik nem tudnak azonosulni a saját nevükkel. A névváltoztatás lehetősége adott, lássuk, hogy mik a teendők.

névváltoztatás1

A névváltoztatási eljárás anyakönyvi eljárásnak minősül, így jelenleg az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben találjuk meg a válaszokat a kérdéseinkre.

Ki kérelmezheti a névváltoztatást, ki az engedélyező?

Magyar állampolgár nevének megváltoztatását a központi anyakönyvi szerv engedélyezheti. Kiskorú gyermek esetében ugyanezt a kiskorú törvényes képviselője kérheti.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

A névváltoztatási kérelmet a megadott formanyomtatványon, személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, külföldön élő magyar állampolgár esetén az illetékes magyar konzulnál. A törvény felsorolja, hogy miket kell feltüntetni a kérelemben, ezek közül kiemelt fontosságú, hogy indokolást is kell fűznünk hozzá. A névváltoztatásról a központi anyakönyvi szerv (jelenleg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal) vezetője dönt, döntésében szabadon mérlegel. A névváltoztatásról a központi anyakönyvi szerv okiratot állít ki, a névváltoztatást engedélyező határozat pedig a meghozatalát követő tizenhatodik napon válik jogerőssé, innentől kezdve tehát már hivatalosan is használhatjuk új nevünket.

Mennyibe kerül ez nekem?

Nevünk megváltoztatása nem éppen olcsó mulatság, az eljárási illeték első alkalommal 10.000 forint, ezután már minden újabb névváltoztatásnál 50.000 forintba kerül. Fontos figyelni arra, hogy ha a központi anyakönyvi szerv első alkalommal nem fogadja el az indokolásunkat, akkor a következő alkalommal már 50.000 forintot kell fizetni, az előzőleg befizetett összeg pedig elvész. Ezen kívül az új névvel ellátott igazolványok kiállításért is fizetnünk kell, bár szerencsére 2016. január 1-től illetékmentes többek között a személyigazolvány és a lakcím kártya kiállítása is.

Milyen gyakran változtatgathatom a nevem?

A törvény értelmében az előző névváltoztatás hatálybalépésétől számított 5 éven belül újabb névváltoztatás főszabály szerint nem engedélyezhető, csak különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén.

nevvaltoztatas

Milyen esetekben nem kérhető névváltoztatás?

Utónév csak a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékből választható, melyet ezen a linken érhetünk el.
Nem kérhető a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, tehát Kovács Dávidból minden bizonnyal nem lehet Washington Dávid.
Nem kérhető történelmi, vagy régies írásmóddal írott családi név, tehát Kovács Dávidból valószínűleg Batthyány Dávid sem lehet.
Ezen kívül nem kérhető a már említett 5 éven belüli újabb névváltoztatás, illetve olyan név sem, mely személyhez fűződő jogot sért.

Feleségem és kiskorú gyermekem van, én pedig megváltoztatom a nevem. Mi történik ilyenkor?

Ha a gyermek cselekvőképtelen – tehát tizennégy év alatti – a szülő családi nevének megváltoztatásával a szülő kérelmére a gyermek neve is megváltozik. Tizennégy év feletti kiskorú esetében ehhez a saját beleegyezése is szükséges. Ha a névváltoztatást kérelmező nevét a házastársa házassági névként viseli, a névváltoztatás hatálya rá is kiterjed, itt már nem kell kérelem.

A gyakorlatban tehát, ha Kovács Dávid megváltoztatja a nevét Kiss Dávidra, akkor felesége Kovács Dávidnéből a továbbiakban Kiss Dávidné lesz, közös gyermekük pedig a Kovács Pistike név helyett a Kiss Pistike nevet fogja viselni.

Mi történik házasság esetén?

Házasságkötés után a feleség négy lehetőség közül választhat. Nézzük most meg ezeket abban az esetben, amikor Kovács Dávid, és Nagy Anna kötnek házasságot.

A feleség megtarthatja a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét, tehát Nagy Anna továbbra is megmaradhat Nagy Annának.

Felveheti a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét, tehát lehet belőle Kovács Dávidné Nagy Anna.

Felveheti a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja, tehát lehet Kovácsné Nagy Anna, végül pedig felveheti a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét, lehet tehát egyszerűen Kovács Anna.
A férj előtt két lehetőség áll, vagy megtartja a nevét, vagy adott esetben ő veszi fel a felesége családi nevét, tehát Kovács Dávidból lehet Nagy Dávid is.

Mi történik a házasság megszűnése esetén?

A házasság megszűnése után a volt házastársak egyszerűen a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől bármelyikük el szeretne térni, akkor azt az anyakönyvvezetőnek kell bejelenteni. A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasságra utaló toldást tartalmazó névviselésétől, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték. Tehát ha a néhai Kovács Dávidné Nagy Annát a bíróság jogerősen szabadságvesztésre ítélte, akkor Kovács Dávid kérelmezheti, hogy volt felesége ismét a Nagy Anna névre hallgasson.

Választ kapott a kérdésére? Kattintson, és írjon az Arsboninak, ha segítségre van szüksége!

[contact-form-7 id=”12592″ title=”Kérdése van? – Szócikk help”]

Az írás szerzője az Arsboni volt gyakornoka. Idén tavasszal is indul Gyakornoki Program, amelyre február 11-ig lehet jelentkezni.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.