Így vizsgáznak nyugaton a joghallgatók: nem “csalnak”

A mostani mentoráltammal kapcsolatosan már sokat írtam, de nem úsztok meg még két rövid sztorit, aztán ígérem, hogy lejövök szerencsétlen lányról.

Az egyik, hogy mielőtt elküldtem különböző sikeres emberekkel találkozni, leültem vele, hogy átbeszéljük, hogy majd miket kérdezzen. Mit fogsz majd tőlük kérdezni? – érdeklődtem. Hát, hogy szerintük mit kellene csinálnom és hogyan tudnék Londonban egy jó állást szerezni? – válaszolta. Ááááááááááá….. Nem-nem-soha! Ha sikerül valaha is egy érdekes, sikeres emberrel találkoznotok, sose magatokról beszéljetek vagy kérdezzetek! Én mindig biográfiákat és monográfiákat olvastam, és szerintem semmi nem olyan érdekes, mint az élettörténetek, különösen emberek életkudarcainak és sikereinek sztorija.

Senki nem fogja tudni megmondani neked, hogy hogyan lehetsz sikeres,

milyen pályát válassz magadnak, mi a jó munkahely, hova add be a jelentkezésed stb. Ezeket mind-mind magadnak kell eldöntened! És a legjobb tanácsok nem mások nagy megmondásai lesznek, hanem valós élettörténetek… Jó, abbahagytam, ez volt a napigandi.

A másik, hogy elképesztő jót röhögtünk azon, hogy „take home exam”. Angliában a legtöbb jogi egyetemi vizsgán megkapod a kérdéseket, hazaviszed, és a kidolgozott választ vissza kell vinned 1-2-3 nap múlva. Azon kacagtunk a szlovén lánnyal, hogy ha ez Közép-Európában lenne, akkor erre egy egész iparág épülne: meglenne az, aki darabonként x összegért írnák ezeket, vagy valaki apukájának ügyvédi irodájában készülnének a vizsgaválaszok (nyilván nem ügyvéd, hanem szegény titkárnő írná), vagy minden kérdésre kidolgozva fel lennének töltve a válaszok a netre. Elmeséltem, hogy amikor én Amerikába jártam egyetemre, akkor ugyanaz volt mindig az írásbeli vizsgakérdés az első vizsganapon, mint az azt követő vizsganapokon… És senki nem mondta el a másiknak!!! (Kivéve persze a cseh haverom és én)

Ugye milyen életképesek is vagyunk mi itt, a sikeres keleten? 🙂 Csak éppen a lényeget nem értjük…

Más a véleményed? Reagálnál Miklós írására? Ne tartsd magadban a gondolataidat, kommentelj a Facebook-postunk alá!

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Ügyvéd

Ügyvéd, vállalkozó, vezető, választottbíró, előadó, mentor. Az OPL partnere. Nyolc évig tanított filozófiát a JÁB-on, évekig blogolt a világ és Magyarország ügyes-bajos dolgairól.

Nem egy ügyvédi iroda vagyunk, hanem egy új generációs jogi szolgáltatási cégcsoport, ahol a legkülönbözőbb jogi munkáktól a kormányzati kapcsolatokon keresztül egészen a legújabb technológiákig sok mindennel foglalkozunk. Ami összeköti ezeket a cégeket és munkáinkat, az a nemzetköziség, professzionalizmus és az innováció. Jófejek vagyunk, és szeretjük az életet... Ja, és csak annyira vesszük komolyan magunkat, amennyire egészséges.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.