Képzések, nyelvoktatás és külföldi gyakorlat – ennél is több vár rád, ha közjegyzőjelöltnek állsz

Ha megkérdeznénk öt joghallgatót, milyen szempontok vezérlik őket további pályájuk megválasztásánál, szinte biztosan mindannyian megemlítenék a szakmai fejlődési lehetőségeket, az idegen nyelvek használatát, a külföldi gyakorlatot vagy a jó közösséget. Jó hír, hogy van olyan jogi hivatásrend, amely mindezt egyszerre biztosítja, sőt ennél többet is. Ha szeretnéd folyamatosan képezni magad és a legjobbá válni a hivatásodban, a közjegyzői pályán ehhez minden segítséget megkapsz. Nemcsak folyamatos képzések, ingyenes idegen nyelvi tanfolyamok, nemzetközi és hazai konferenciák segítenek naprakészen tartani és fejleszteni a szakmai tudásod, hanem gazdag könyvtár, rengeteg szakmai kiadvány, és fejlett digitális rendszerek is támogatják a profi munkavégzést a közjegyzőknél. 

Aki a közjegyzői pályát választja, rögtön az első éveitől kezdve sokféle módon fejlesztheti szaktudását, és mélyülhet el a közjegyzői hivatás rejtelmeiben. A szakmai képzés ugyanakkor nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is. A jogszabályok változásának folyamatos nyomon követése, a munka alapjául szolgáló digitális rendszerek vagy a hazai és nemzetközi jogi trendek ismerete ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki közjegyzői irodában dolgozhasson. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) ennek megfelelően többszintű képzési rendszert épített fel és működtet a területi kamarákkal, valamint a hivatásrend egyesületeivel karöltve. 

A legjobb szakemberektől tanulhatsz, akár külföldön is

Minden, a karba belépő kolléga köteles elvégezni az úgynevezett alaptanfolyamokat, amelyek átfogó képet adnak a közjegyzői munkáról. Szintén képzések segítik minden kolléga felkészülését a fontosabb jogszabályváltozások előtt, emellett a MOKK és a területi kamarák, valamint a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete folyamatosan szerveznek különböző témákban továbbképzéseket – olykor más társ-hivatásrendekkel, bírákkal, ügyvédekkel együtt –, amelyeket jellemzően a szakma neves elméleti és gyakorló jogászai, közjegyzők, bírák, ügyvédek, elismert professzorok tartanak. A választható továbbképzések témái széles spektrumot ölelnek fel, elsősorban a polgári anyagi- és eljárásjog, a családjog, a nemzetközi magánjog területét, de a csőd- és felszámolásra vonatkozó szabályok, az adó- és illetékszabályok is ebbe a körbe tartoznak. 

Minden évben többnapos nemzetközi szinten is elismert szakmai konferenciát is szerveznek a közjegyzők. A Közép-Európai Közjegyzői Kollokvium immár majd’ három évtizede fontos fóruma a hazai közjegyzői társadalomnak, a rendezvényen neves külhoni és hazai előadókkal járják körül az aktuális jogi kérdéseket, például az új technológiák és a jog viszonyát. Az eseményt a szakmai előadások mellett változatos kulturális műsorok (könyvbemutató, színházi előadás, kísérőprogram – városnézés, múzeumlátogatás) is színesítik. A rendezvény mára Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb jogi konferenciája.

Indítsd be karriered az LKT Fresh Programmal!

Pályakezdő ügyvédjelöltként a későbbi karrieredre is óriási hatással van az első munkahelyed – nagy a nyomás, hogy jó döntést hozz a diploma után.

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda neve a garancia arra, hogy itt mindent megkapsz, amire egy sikeres jogászi pálya beindításához szükséged lehet.

De ez nem minden! Mivel a MOKK kiváló kapcsolatokat ápol a latin típusú közjegyzőket tömörítő nemzetközi szervezetekkel (CNUE, UINL), így a magyar közjegyzők egy sor szakmai rendezvényen hallgathatnak szakmai előadásokat más országok közjegyzőitől, de az Európai Jogi Akadémia (ERA) konferenciáinak látogatására is lehetőség van. A nemzetközi konferenciáknál pályázni lehet a részvételre, a kamara pedig sok esetben támogatja az utazási és a részvételi költségeket. Sőt, a MOKK által alapított Alapítvány támogatásával akár 4-6 hetes szakmai gyakorlatot is el lehet tölteni ösztöndíjas rendszerben egy külföldi közjegyzői irodában. 

Ingyenes alap- és szaknyelvi tanfolyamok, öt nyelven

Sok közjegyzői irodában szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kellene idegen nyelven okiratot készíteni, vagy külföldi ügyfelekkel kommunikálni. A MOKK ezért többféle nyelvi képzéssel igyekszik támogatni a kar tagjainak nyelvismereti fejlődését is, hogy úgynevezett nyelvi jogosítványt szerezhessenek, és az eljárás nyelvétől eltérő (idegen) nyelven készíthessenek közjegyzői okiratot. A kamara ingyenesen biztosít közép- és felsőfokú szakmai – illetve speciális közjegyzői szaknyelvi – nyelvtanfolyamokat angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven is, emellett egyes nyelvekből alapszintű képzéseket is szervez, fővárosi és vidéki helyszíneken. 

Saját könyvtár és publikációs lehetőségek

A digitalizáció terén a közjegyzők a jogi hivatásrendek között élen járnak. Számos közjegyzői eljárás (pl. a fizetési meghagyásos eljárás) szinte teljesen elektronikusan zajlik, és a kar belső rendszerei is digitális platformokon működnek, melyek segítségével több idő jut a szakmai munkára. Emellett a kar minden tagjának biztosított az elektronikus aláíró-kártya, hozzáférés az online jogtárakhoz és az egyéb online rendszerekhez. 

A tudományos munka iránt érdeklődők is komoly támogatást kaphatnak, minthogy a kamara gazdag állományú, magyar és idegen nyelvű szakirodalmat felvonultató saját könyvtárral rendelkezik, és publikációs lehetőséget is biztosít önálló folyóiratában, a Közjegyzők Közlönyében (MTA szakfolyóirat-listában a „B” kategóriába sorolt folyóirat). Emellett minden közjegyzői iroda megkapja a kamara jóvoltából a közjegyzői munka végzéséhez szükséges, jogszabályokkal kapcsolatos fontos szakirodalmat, kommentárokat, szakkönyveket. A kar tagjai majdnem 50 hazai és külföldi periodika legfrissebb számaihoz és korábbi köteteihez férhetnek hozzá – egyes folyóiratok esetében online is – ingyenesen.  

Olimpiától a színjátszókörig 

A közjegyzők persze nemcsak az irodában és a könyvtárban ülnek naphosszat, a munkaidőn túl számos, élménydús közösségi program tarkítja a közjegyzői kar mindennapjait. A FutaMOKK csapata például minden évben indul az Ultrabalatonon, a Közjegyzői Olimpián pedig több ország közjegyzői mérik össze erejüket és kitartásukat futásban, teniszben, kosarazásban és fociban is. A KiNotar filmklubja havonta egyszer szervez közös mozizást, a legtehetségesebb amatőr színészeket pedig a Közjegyzők Színjátszó Köre tömöríti. Az ún. Egyesületi Tábor keretében nyaranta a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete szervez változatos, szakmai, kulturális és közösségi programot a kar tagjainak.

A közjegyzők emellett fontos társadalmi feladatuknak tekintik a jogi ismeretek bővítését, a jogi kultúra fejlesztését, valamint ennek részeként a közjegyzői hatáskörök megismertetését az állampolgárokkal. Ennek szolgálatában indult el a Közjegyzőtkeresek.hu weboldal és Facebook-oldal, és jelenik meg a kamara izgalmas játékokkal, vetélkedőkkel és ismeretterjesztő programokkal olyan rendezvényeken, mint a Campus és Sziget fesztiválok civil részlegei. 

Essen szó az anyagiakról is

Noha sokan tévesen azt gondolják, hogy a közjegyzők állami alkalmazottak, és a bérezésük a köztisztviselői bértábla alapján alakul, valójában ez nem így van. A közjegyzőjelöltet munkaszerződéssel alkalmazza a közjegyző, a jelölt fizetése munkabér, amely megegyezés tárgya. A közjegyzőjelöltek fizetését tehát az alkalmazó közjegyző határozza meg, amely elsősorban az iroda forgalmától, az ügyek jellegétől, és a környékbeli jogászok számától, azaz, a munkaerő-kínálattól is függ. Minthogy Budapesten több a jogász, ezért olykor vidéken – bizonyos helyeken – könnyebb versenyképes bért kialkudni. 

A közjegyzőkről szóló törvény a jelöltek fizetésére vonatkozóan csupán annyit tartalmaz, hogy a „közjegyzőjelölt és a közjegyzőhelyettes munkabérét a bírósági fogalmazó, illetve a bírósági titkár illetményére is figyelemmel kell megállapítani” – ezen kívül azonban semmilyen különös szabály nem vonatkozik rá.

Aki közjegyzőjelölti állást keres, érdemes tudnia, hogy a közjegyzői irodák álláslehetőségei sok esetben nincsenek fent az állásportálokon. Ezért érdemes a közeli irodákban érdeklődni a nyitott pozíciók iránt, illetve a területi kamaráknak is bármikor lehet küldeni önéletrajzot. 

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.