Közjegyző kisvárosi miliőben

Két év jelölti és nyolc év helyettesi munka után lett közjegyző Feller-Kiss Gergő. Eddig Győrben dolgozott, most családjával Ajkára költözött, és egy rekordgyors felújítás után megnyitotta az irodáját. Bár arra számított, hogy nyugodt munkája lesz, többségében rutin ügyekkel, a valóság rácáfolt erre, mert sok és változatos a feladat, gyakori jogi kihívásokkal.

 

Miért lettél közjegyző?

Villámcsapásként ért a felismerés gimnáziumi éveim elején, hogy jogász szeretnék lenni. Nem volt jogász a családomban, talán valamelyik filmben tetszhetett meg a tárgyalóterem, és az, hogy szavakkal miket tudnak elérni az ügyvédek. A Pázmányon tanultam a jogot. Már tanulmányaim elején kezdett kikristályosodni, hogy mivel foglalkoznak az ügyvédek, a közjegyzőkről viszont keveset tudtam. Másod- harmadévben, a gyakorlatok során említették meg, hogy függetlenek, pártatlanok. Engem ez fogott meg, hogy van egy olyan jogi szakma, ahol nem az egyik felet kell képviselni, ahol nem utasítható a jogász. Ez nagyon szimpatikus volt.

 

A diploma után rögtön közjegyzői irodában kezdtél dolgozni?

Mindig motoszkált bennem, hogy a közjegyzői szakma felé indulok, de amikor lediplomáztam, akkor Győrben nem volt lehetőség erre, nem volt üres hely. Ezért az államigazgatásban helyezkedtem el, de nem volt az igazi, nem sok lehetőséget kaptam. 2012-ben, miután a fizetési meghagyásos eljárás a bíróságoktól a közjegyzőkhöz került, sok iroda hirdetett jelölti állást. Édesanyám vett észre egy hirdetést az egyik győri hetilapban. Jelentkeztem, és engem választottak. Két évig voltam jelölt, utána helyettes, Győrben, majd két veszprémi irodában, majd utána újra Győrben. Közben több cikluson keresztül benne voltam a Győri Közjegyzői Kamara elnökségében, majd országos választmányi tag is lettem. Tudatosan készültem a közjegyzői munkára. Tudtam, hogy sokat kell dolgozni, de láttam, hogy középtávon elérhető cél egy közjegyzői kinevezés.

Eddig Győrben dolgoztál közjegyző-helyettesként, most Ajkán nyitottad meg immár saját közjegyzői irodádat. Hogy sikerült a váltás? Nagyon sűrű volt az elmúlt néhány hónap?

Az irodát ugyanott sikerült megnyitnom, mint ahol az elődöm is működött, azonban míg ő az irodáját közjegyzőhelyettes nélkül működtette, addig én legalább egy közjegyzőhelyettes kolléga foglalkoztatását terveztem, ezért az irodahelyiséget a kamarai előírásoknak megfelelően kellett átalakítani. Mindemellett a családom költözését is meg kellett oldanunk, óvodát keresni három, bölcsődét pedig másfél éves gyermekünknek. Amikor ugyanis először autóztunk át Győrből a feleségemmel, akkor eldőlt, hogy az egész család költözik, mert nem akarok sem napi száz kilométert ingázni, sem pedig hétvégi apukává válni. Így egyszerre kellett a hivatali és a magánéletünket is kialakítani Ajkán. Közben pedig még Győrben dolgoznom is kellett az állásomban, igaz, eddigi főnököm mindenben támogatta önállósodásomat.

 

Mi volt a legkönnyebb, mi a legnehezebb az indulásnál?

Hosszú távra tervezünk, ezért családias, kellemes környezet kialakítása volt a cél az irodában, ahol mi is jól érezzük magunkat. A kivitelezés számtalan apró nehézséggel járt, ráadásul nagyon szoros volt a határidő, mert a kinevezéstől számított három hónapon belül meg kellett nyitni az irodát. Szerencsére több mesterember is készséges volt, és rövid határidővel vállalta a munkát, mondván, a közjegyzői iroda fontos a helyieknek. A szerencse kegyeltje vagyok, minden kedvezően alakult.

 

Milyen csapatot gyűjtesz magad köré?

A két adminisztrátor munkatársam megtalálása nem volt egyszerű. Szerencse és türelem is kellett hozzá. Most már elindultunk, működünk, alakul a csapat, és fokozatosan összekopnak majd a fogaskerekek. Szeretném, ha a feleségem is mihamarabb csatlakozna hozzánk, mint közjegyzőhelyettes. Neki is van ebben tapasztalata, a GYES előtt Budapesten és Komáromban is dolgozott már ilyen pozícióban.

 

Mennyiben különbözik egy közjegyző munkája Ajkán, mint Győrben?

Arra számítottam, hogy nyugodt lesz a munka, ez abból a szempontból be is vált, hogy az eddigi tapasztalataim alapján nagyon kedvesek az emberek, türelmesebbek és megértőbbek, mint Budapesten vagy akár egy megyeszékhelyen. Viszont több feladatom van, mint korábban. Egyrészt most le kell dolgoznom a közjegyzőváltás miatti ügyhátralékot. Másrészt nemcsak egyszerű, tankönyvi ügyekkel találkozom, hanem itt is megvannak a jogi kihívások, hiszen az élet itt is ugyanolyan összetett és sokrétű, mint bárhol máshol. Nem unatkozom.

 

Melyik közjegyzői hatáskör a kedvenced?

Mindegyiknek megvan a maga szépsége, illetve a nehézsége, akár még egy másolathitelesítés is tud fejvakarást okozni. A közjegyzői munka alapköve szerintem a hagyaték és a hitelesítés. Mostanában hagyatékból van a legtöbb. De sokféle ügyem volt már az elmúlt három hónapban, többek között értékpapír semmissé nyilvánítás, élettársi kapcsolatok regisztrálása, banki okiratok, végrendeletek, lakásbérleti kiürítési nyilatkozat, szinte minden, amivel Győrben is találkoztam az évek alatt. Minden ügykörrel szívesen foglalkozok, de mivel végső soron a fizetési meghagyásos eljárásnak köszönhetem, hogy annak idején a közjegyzői pályafutásom egyáltalán elkezdődhetett, ezért ezen eljárás kiemelt helyet kap a munkám során.

 

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS