Legendák dőltek meg az első közjegyzői nyílt napon

Rekord számú jelentkező, szakmaiság és ledöntött városi legendák – nyílt napot tartott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. Sok joghallgató eddig elképzelni sem tudta, hogy a közjegyzői munka izgalmas és változatos, hiszen több tucat eljárás tartozik a hatáskörükbe, ezért alig akad két ugyanolyan napja egy közjegyzőnek. A fiatalok azt is megtudhatták, miért szerez óriási tapasztalatot és tudást a különböző jogintézmények működésében, aki közjegyzői irodában dolgozik, és milyen nemzetközi lehetőségei vannak a kamara tagjainak.

Fotó: Faragó László

Joghallgatók töltötték meg a Közjegyzők Házát április 26-án, itt szervezte meg első nyílt napját a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesülete (MKKE) és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Az ország szinte összes jogi karáról érkeztek a közjegyzőség iránt érdeklődő egyetemisták, nyolcvanan személyesen, tízen pedig online vettek részt az interaktív nyílt napon.

„Sokszor tapasztaljuk, hogy számos régi legenda él az emberek fejében a közjegyzőkkel kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretnénk most eloszlatni, és betekintést nyújtani abba, hogy mivel is foglalkozik egy közjegyző” – mondta köszöntőjében dr. Tóth Ádám. A MOKK elnöke elmondta, hogy a közjegyzői székhelyek betöltésére kiírt pályázat során, objektív pontozási rendszer alapján kerül sor kinevezésekre. Pontokat többek között bizonyos tudományos eredményekért, nyelvvizsgákért, oktatói tevékenységért, illetve akár a területi vagy országos kamarában végzett tevékenységért kaphatnak a pályázók.

„Sokan tévesen azt hiszik, hogy a közjegyzői munka egyhangú, pedig egy rendkívül változatos, sok izgalmas kihívást kínáló hivatásról van szó. Mintegy 30 eljárás tartozik a közjegyzők hatáskörébe, szinte nincs is két ugyanolyan nap egy közjegyzői irodában” – tette hozzá a MOKK elnöke.

Mivel is foglalkozik egy közjegyző?

A nyílt nap résztvevői megtudhatták, hogy a közjegyzők egyik legfontosabb feladata a bíróságok tehermentesítése. A közjegyzők hatáskörébe tartozó eljárások nemperes eljárások, amelyek a bíróság eljárásával azonos hatályúak. „A határozatszerkesztés nem egyszerű feladat, de aki gyakorlatot szerez benne, látni fogja az érem másik oldalát, megismeri, hogyan gondolkodik a bíróság, vagy hogy mire szolgál az adott jogintézmény. Ez pedig a jogérvényesítést is jelentősen megkönnyíti.” – mondta dr. Mányoki Ádám, az MKKE elnöke és a nyílt nap főszervezője.

De nemcsak okiratot szerkesztenek a közjegyzők, hanem hagyatéki és egyezségi eljárásokat folytatnak, különböző nyilvántartásokkal (például Végrendeletek Országos Nyilvántartása, Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartása, Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartása, Hitelbiztosítéki Nyilvántartás) kapcsolatos eljárási cselekményeket végeznek, előzetes bizonyítást rendelhetnek el, és igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek. Ezek előnye, hogy mivel a közjegyző nem azt képviseli, aki kérelmezte az eljárást, hanem objektíven, független hatóságként jár el, ezért általában minden fél elfogadja a közjegyző eljárásának az eredményét, így rengeteg ügy el sem jut a bíróságig. Mindezek mellett közjegyzői letétbe vesznek dokumentumokat, és kizárólag náluk lehet fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezni. A MOKK elnöke szerint az elmúlt harminc év legnagyobb vívmánya, hogy a közjegyzőség ezeket a hatásköröket gyakorolhatja, és a bíróságokat tehermentesítve, közvetlenül rendelhetnek el végrehajtást, ha az okiratban szerződő felek nem tartják be a vállalt kötelezettségeiket.

Fotó: Faragó László

Szerteágazó nemzetközi kapcsolatok

A joghallgatóknak beszámoltak a MOKK nemzetközi kapcsolatairól is, ugyanis 2021-ben a több mint 40 ezer közjegyzőt képviselő Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE) dr. Tóth Ádámot választotta meg egy évre a szervezet elnöki tisztségére. A MOKK elnökének személyében először lett egy évre a CNUE vezetője egy 2004 után csatlakozott uniós tagállamban működő közjegyző. De mint kiderült, nemcsak a CNUE munkájában vesznek részt a magyar közjegyzők, hanem más európai szervezetekben és projektekben is aktívan dolgoznak.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara partner a 2020 novemberében indult MAPE projektben, amely az Európai Öröklési Rendelet gyakorlati alkalmazását vizsgálja. A MOKK aktív tagja az Európai Közjegyzői Hálózatnak is, amely a CNUE égisze alatt biztosít együttműködési platformot a közjegyzőknek, így más országok közjegyzőinek is feltehetnek kérdéseket a határon átnyúló ügyek gyorsabb megoldásához. A magyar közjegyzőség mindezek mellett partnere az Európai Jogi Intézetnek (ELI) is, amely a különböző szakmai hátterű jogászok együttműködésén keresztül értékeli és ösztönzi a jog, a jogpolitika és a joggyakorlat globális fejlesztését. A MOKK-nak még képviseleti irodája is van Brüsszelben, hogy könnyebben kapcsolatot tarthassanak a határon túli szervezetekkel.

„Örülök, hogy ledöntötték a mítoszokat”

Dr. Mányoki Ádám előadásában a közjegyzőjelölti- és helyettesi életpályát és a joghallgatók számára elérhető MOKK ösztöndíj programot mutatta be, valamint a kari kulturális és szabadidős eseményekről mesélt a diákoknak. A program végén körbevezették a vendégeket a Közjegyzők Házában, és akinek maradt kérdése, feltehette azt a közjegyzőhelyetteseknek, közjegyzőjelölteknek és az előadóknak is. Sokan érdeklődtek a gyakornoki és közjegyzőjelölti álláslehetőségekről, a résztvevők 90 százaléka még a MOKK hírlevelére is feliratkozott.

Fotó: Faragó László

„Nagyon hasznos és érdekes előadásokat hallottam, és a körbevezetés a Közjegyzők Házában is nagyon tetszett. Jó volt látni, hogy milyen személyzet és szervezet támogatja a közjegyzők munkáját” – mondta Anna, az ELTE hallgatója, aki korábban szinte semmit nem tudott a közjegyzőkről.

Babett is az ELTE-ről érkezett a nyílt napra, szeretett volna pontosabb képet kapni a közjegyzők munkájáról, mert egy közjegyzői irodában fogja tölteni a gyakorlatát. „Kevés szó esett az egyetemen a közjegyzőségről, és kíváncsi voltam, mennyire igaz, amit hallottam, például, hogy ez egy nagyon zárt közösség. Örülök, hogy ledöntötték ezeket a mítoszokat, és nagyon szimpatikus volt, hogy sok fiatal előadóval találkoztam”.

De nemcsak joghallgatók, hanem érettségire készülő gimnazisták is eljöttek a nyílt napra. Dávid és Zsombor osztálytársak, mindketten jogi pályára készülnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet jelölték meg első helyen. „Azért jöttünk el, mert mindketten jogásznak készülünk, és tudjuk, hogy vannak közjegyzők, de arról ez idáig fogalmunk sem volt, hogy pontosan mit is csinál egy közjegyző a gyakorlatban, hogyan telik egy átlagos napja.  Legendákat persze mi is hallottunk már, örülünk, hogy ezeket megcáfolták, és kapcsolatok nélkül is lehet keresnivalónk a pályán. Az is óriási pozitívum, hogy megtudhattuk, egyáltalán nem unalmas és egyhangú a közjegyzői munka, hiszen annyi különböző feladatuk van, hogy talán nincs is két ugyanolyan napjuk”.

 

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS