Mit keres a közjegyző egy sorsoláson?

Tudod, hogy miért van szükség közjegyzőre számos sorsolásnál, például lottóhúzásnál? Mit is csinál valójában a tehetségkutatók gyakran egyetlen jogász szereplője, akit nagyon ritkán látunk, és csak annyit tudunk róla, hogy mindent rendben talált? Mi az a közjegyzői ténytanúsítás, és hogyan segíthet megelőzni vagy megnyerni egy pert?

„Közjegyző jelenlétében összesítettük az eredményeket” – ezt a mondatot mindenki hallotta már, aki valaha is nézett televíziós tehetségkutatót. A közjegyző a tehetségkutatók, lottóhúzás vagy bármilyen más nyereményjáték alkalmával nem aktív részese a folyamatnak, ezért nagyon ritkán tűnik fel a képernyőn, csupán csendes megfigyelőként van jelen. Nem ő hirdeti ki az eredményt, nem ő húzza ki a nyertest, de még azt sem ő állapítja meg, hogy ki a győztes. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor mégis mit csinál, és miért kell mindig tudatni a közönséggel, hogy jelen van? Azért, mert fontos szerepet tölt be a színfalak mögött, ugyanis ő rögzíti az események releváns részleteit, és az általa készített jegyzőkönyvből lesz később megállapítható a sorsolás, szavazás tisztasága.

A közjegyző jelenléte és tanúsítása a biztosítéka annak, hogy utólag ne lehessen kétségbe vonni a szavazás vagy sorsolás eredményét. Mint független és pártatlan hatóság van jelen, az általa készített jegyzőkönyv a garancia arra, hogy minden a szabályoknak megfelelően, tisztán és befolyásolás nélkül történt. Ha olyan tényt észlel, ami manipulációra utal, akkor azt lejegyzi, de közvetlenül nem avatkozik be a folyamatba. Azonban – hacsak nem kérik kifejezetten ebben a közreműködését – nem vizsgálja például a számhúzó gép mechanikáját vagy szoftverét, amennyiben viszont szabálysértést, vagy akár csalást tapasztal, köteles azt rögzíteni a jegyzőkönyvben.

A közjegyző jelenléte ilyen eseményeken többnyire nem kötelező, azonban az esemény szervezőjének szabályzata, játékszabálya, vagy a rá vonatkozó jogszabályok (például a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény) rendelkezhet úgy, hogy közjegyzői okirat szükséges a sorsolásról.

 

Indítsd be karriered az LKT Fresh Programmal!

Pályakezdő ügyvédjelöltként a későbbi karrieredre is óriási hatással van az első munkahelyed – nagy a nyomás, hogy jó döntést hozz a diploma után.

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda neve a garancia arra, hogy itt mindent megkapsz, amire egy sikeres jogászi pálya beindításához szükséged lehet.

Jóformán bármit tanúsíthat

 

A közjegyző azonban nemcsak a sorsoláson tanúsíthatja a tényeket. A közjegyzői ténytanúsítás számos hétköznapi ügyben felmerülhet, például építőipari jogviták, egy lakás beázása, vagy akár rágalmazás esetén is. Különösen fontos lehet a ténytanúsítás manapság, amikor már egy gombnyomással eltüntethetők bizonyítékok, például egy fenyegető, rágalmazó üzenet vagy komment a közösségi médiában. Az sem ritka, például egy építőipari vitánál, hogy mire a bírósági eljárás eljut a szakértő kirendeléséhez, már rég nincs ott a bizonyíték, hiszen az építkezés nem állhat le hosszú hónapokra vagy évekre. Az ilyen esetekben, amikor olyan hiteles bizonyítékot szeretnénk, amelyet a későbbiekben akár megegyezés vagy a pereskedés során is felhasználhatunk, de félő, hogy mire a bizonyításra kerülne a sor, addigra eltűnik, érdemes közjegyzőhöz fordulnunk.

A közjegyző a ténytanúsítás során közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készíthet minden olyan részletről, amely akár egy jogvita során releváns lehet. Jóformán bárminek a tanúsítására felkérhetjük a közjegyzőt: ha SMS-ben vagy online zaklatnak, ha beázik a lakásunk a szomszéd miatt, ha rosszul szerelték meg az autónkat, ellopták a szellemi tulajdonunkat vagy a kivitelező kispórolta az anyagot a felújítás során. Fontos azonban, hogy a közjegyző nem von le következtetést, nem dönti el a jogvitát és nem állapítja meg, ki a hibás, de mindent közhitelesen tanúsít, amit ő maga tapasztal. Emellett kérelemre előzetes bizonyítást és igazságügyi szakértő kirendelését is elrendelheti, ha például speciális szakértelem szükséges, amely eljárások során készült okiratok szintén perdöntő bizonyítékként szolgálhatnak a későbbiekben.

A közjegyzők tapasztalata szerint, ha a tényeket a közjegyző okiratba foglalja, nagy esély van arra, hogy a vitában álló felek peren kívül megegyeznek, és nem húzódik el évekig az ügy. A vétkes ugyanis rendszerint a közjegyzői okiratokat, illetve a szakértői véleményt látva belátja, nincs értelme egy hosszú perbe bocsátkoznia, aminek a végén még annak költségeit is neki kell állnia.

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.