Nem sztárszakma, életeken átívelő hivatás

Kihez fordulsz, ha bizonyítani szeretnéd, hogy életben vagy? Kitől kérnél segítséget, ha a szomszéd fája rázuhanna az autódra, vagy az albérlőtök fizetés nélkül eltűnne a kiadott lakásból? Vagy ha apai elismerő nyilatkozatot szeretnél tenni? És ha halálod esetén megajándékoznál valakit? Van valaki, aki egy személyben mindegyikre gyógyír lehet, sőt még ennél is többet tud: ügyes-bajos dolgainkban elkísér a bölcsőtől a sírig, az apává válástól a lakásvásárláson át a végrendelkezésig. Nem ismerjük eléggé, pedig könnyebb és egyszerűbb is lehetne az életünk, ha tudnánk, mikor érdemes és miért hasznos közjegyzőhöz fordulni.

Vannak szakmák, amelyek életünk egy-egy fontosabb időszakához kötődnek, de kevés olyan van, amely végigkíséri, átfogja az egész életünket. A papi és az orvosi hivatás mellett a közjegyzői is kétségkívül ezek közé tartozik, mégis viszonylag kevéssé ismerjük. Pedig a közjegyző messze nem csak hitelesít, aláírási címpéldányt készít vagy hagyatéki ügyeket intéz, ahogy sokan gondolják, hanem számos hétköznapi jogi ügyben fordulhatunk hozzá legyen szó családi, céges vagy ingatlanügyekről, házassági, élettársi, vagy öröklési szerződésekről, teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat kiállításáról. Sőt, a közjegyzők még olyan furcsának tűnő dolgokkal is foglalkoznak, mint az „életben lét tanúsítása”, amire például egy külföldről kapott nyugdíj esetén lehet szükségünk.

De ki is a közjegyző és mit is csinál tulajdonképpen? A közjegyzők felkészült, jogi végzettségű szakemberek, legfőbb céljuk, hogy megelőzzék a jogvitákat, az évekig tartó pereskedéseket – mondja dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi ügyvezetője.

A közjegyzők független és pártatlan hatósági személyként, „az ügyvédek és a bíróságok között helyezkednek el”. Sok olyan tevékenységet folytatnak, amelyeket az ügyvédek is: például adásvételi, bérleti, ajándékozási szerződéseket készítenek, de végrendeleteket és meghatalmazásokat is, illetve letétbe tett pénzeket vagy okiratokat őriznek stb.

Különleges felhatalmazás

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Ám egy sor dologban a törvény olyasmire is felhatalmazza őket, amire az ügyvédeket nem, és amire egyébként csak a bíróságok jogosultak. Például a közjegyző által készített dokumentumokat – szerződést, nyilatkozatot vagy tanúsítványt –, azaz a közjegyzői okiratot egy perben a bíróság olyan bizonyítéknak tekinti, amit, ha valaki kétségbe von, annak kell bizonyítania az állításait. Sőt, ha megfelelő ilyen okirat van a birtokunkban, nem feltétlenül kell bírósághoz fordulnunk! A közjegyző segítségével, közvetlenül, végrehajtással érvényesíthetjük jogainkat: szerezhetjük vissza a kölcsönadott pénzt vagy költöztethetjük ki a szerződésszegő albérlőt a lakásunkból.

A közjegyző megoldás lehet, ha egy barátunk nem akarja visszaadni a neki adott kölcsönt, vagy ha a kivitelező nem végzi el időre a munkát, ha a szervizben kár keletkezett az autónkban, de akkor is, ha zaklattak vagy rágalmaztak minket. Megoldás lehet minden olyan helyzetben, amikor szeretnénk elkerülni a hosszas, idegőrlő pereskedést például házasságok, élettársi kapcsolatok felbontásakor, vagy ha személyesen szeretnénk rendelkezni a vagyonunkról életünkben vagy halálunk esetére. Néhány azok közül a hétköznapi ügyek közül, amelyekkel sokan szembesültünk már, és amelyekre egy közös válasz adható: forduljunk közjegyzőhöz.

A közjegyző mindemellett segít a praktikus dolgokban is: leveszi az ügyfelek válláról a földhivatali és más hatósági ügyintézés terhét, elkészíti az egyéb iratokat (pl. ingatlan nyilvántartási kérelem, NAV adatlap, esetleg külön bejegyzési engedély), a szerződéskötést követően pedig a szükséges iratokat közvetlenül megküldi az illetékes hatóságok részére.

A közjegyzők tevékenysége nem csak leegyszerűsíti és sok esetben jelentősen lerövidíti jogi ügyek intézését, de nagymértékben tehermentesíti a bíróságok munkáját is. A közjegyzők az elmúlt évben több mint másfél millió ügyet (nemperes eljárást) intéztek peren kívül (fizetési meghagyásos eljárások, hagyatéki eljárások stb.), amelyek nagy része egyébként – a közjegyzők közreműködése nélkül – a bírósági eljárások számát gyarapította volna.

Saját magad ura vagy

A közjegyzői hivatás nagyon emberközeli. Nem csak hétköznapi, praktikus ügyekben fordulnak ügyfelek a közjegyzőhöz, mint például aláírás-hitelesítés, bérlői kiköltözési nyilatkozat tétele, hanem gyakran életük fontos, meghatározó vagy akár megrázó pillanataiban, amikor például első lakásukat veszik meg, házassági szerződést kötnek vagy éppen hozzátartozójuk hagyatéki ügyeit intézik – mondta Szécsényi-Nagy Kristóf.

Közjegyzőként emellett a magad ura lehetsz, nincsen főnököd, aki kiosztja a feladatokat. Te választhatod meg munkatársaidat, akiket vezetned, menedzselned kell. Ez külön izgalmassá és változatossá teszi a munkát. Önállóan dolgozol, de még sincs okod aggodalomra, mert a közjegyzői hivatás erős szabályai védőhálót biztosítanak.

 

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.