Az alvó közigazgatás és a láthatatlan tárcalapok

Feltételezhetjük, hogy a problémát nem szándékos korlátozás generálja, de akkor mi okozhatja a tárcalapok elektronikus megjelenésének, illetve meg nem jelenésének káoszát? Kinek mi a feladata ebben az ügyben?

Bár a jogalkotási törvény a 28/C. § (1) bekezdésében előírja, hogy a hivatalos lapokat a miniszter az általa vezetett minisztérium honlapján történő közzététellel adja ki, 2013-ban ezek a lapok mégsem voltak elérhetőek elektronikusan. Pedig idén már 8 tárcalap született.

tarcanagy

A tárcalapokat központi gyűjtőhelyen, a http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/valaszt.htm honlapon tették eddig közzé, a honlapon elérhető a 2013 előtt megjelent valamennyi tárcalap, hiszen maga a jogalkotási törvény is ezek „örök” megőrzését rendeli el (A kiadott hivatalos lap az azt kiadó szerv honlapjáról nem távolítható el. A szerv megszűnése esetén pedig ez a kötelezettség a szerv jogutódját terheli.)

A jelenlegi helyzet szerint a honlapon csak a tárcalapok tartalomjegyzéke érhető el, maga a közlöny kizárólag papírformában, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó boltjában vásárolható meg.

A tárcalapokat kiadó minisztériumok honlapján (http://www.kormany.hu/hu/miniszteriumok) a közérdekű adatok között (pl.:http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/a-kozerdeku-informaciokrol) csak utalás történik az adott tárcalapra, ami azonban egyes esetben a http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/valaszt.htm oldalra, más esetben a http://www.magyarkozlony.hu/oldalra (ahol csak a Magyar Közlöny és a Hivatalos Értesítő található meg, tárcalapok közzétételére itt nem kerül sor) irányít minket. Természetesen a tárcalapok szövege sehol sem érhető el.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Szociális és Munkaügyi Közlöny, Egészségügyi Közlöny, Oktatási és Kulturális Közlöny), a Honvédelmi Minisztérium (Honvédelmi Közlöny), és a Nemzetgazdasági Minisztérium (Nemzetgazdasági Közlöny) bocsát ki tárcalapot (itt nem térünk ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kiadott Cégközlönyre). Kinek a felelősségi körébe tartozik ezek elektronikus megjelenítése?

Megkeresésemre a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó arról tájékoztatott, hogy ebben az évben az elektronikus megjelenítés náluk, az eddigi központi honlapon nem fog megvalósulni, hiszen a jogalkotási törvény a minisztériumok felelősségi körébe sorolja a közzétételt. Tény, hogy az eddigi tevékenységük eddig is közérdeket kiszolgáló tevékenységnek minősült, ami nem vállalja át a felelősséget a jogalkotótól. A tárcalapokat a minisztériumoknak minden esetben a saját honaljukon kéne közzé tenni, kiadottnak is csak a közzététellel minősül. Ráadásul mivel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról törvény alapján ez közérdekű adatnak minősül (az állami feladatot szerv közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret), díjmentesen kell hozzáférhetővé tenniA jelenlegi helyzet túl a törvényellenességen azért is aggályos, mivel az adott területen dolgozók sora nem jut hozzá alapvető, sokszor kötelező információkhoz, pl.: SOTE által meghirdetett kötelező tanfolyamok listája, bérgarancia támogatás maximális mértéke, szakképesítések vizsgaidőpontja, valamint a tételek átvételének ideje és módja, intézmények térítési díjai, stb. De a transzparencia jegyében hiányolható ugyanígy a magánnyugdíjpénztárak és egészségpénztárak éves gazdálkodást bemutató beszámolói.

Szerencsére időközben a Honvédelmi Minisztérium által kibocsátott Honvédelmi Közlöny, amely már egy ideje kizárólag elektronikusan jelent meg, talán pont a papír alapú közlöny hiánya miatt, 2 hónapos kihagyás után ismételten elérhető a Közlönykiadó honlapján. Remélhetőleg a hatáskörök egyértelmű tisztázása mielőbb megtörténik a többi minisztérium esetében is, és ezeknek a nem hivatalos lapoknak a közzététele visszatér a jogállami keretek közé. Már két hónapja várjuk a közigazgatás ébredését, reméljük nem lesz Csipkerózsika hosszúságú.

*

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a  facebookon.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.