Te végrendelkeznél a digitális javaidról?

Nincs egységes szabályozás az egyre gyakrabban felmerülő kérdésre

Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak tulajdonlása és átörökítése, pedig az rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik. És bár a digitális világban leginkább aktív fiatalok túlnyomórészt még nem gondolkodnak végintézkedésen, a közjegyzők már egyre gyakrabban találkoznak szerződésekben vagy hagyatéki ügyekben kriptopénzekkel, a közösségimédia-profilokkal vagy a felhőben tárolt dokumentumokkal. Kevesen tudják, hogy megfelelő szabályozás és rendelkezés híján kérdésessé válhat, hogy az örökösök hozzáférnek-e a kriptojavakhoz vagy hogy csak a techóriások saját, egyedi szabályai alapján juthatnak hozzá az arra feljogosítottak az elhunytak adataihoz.

 

Mivel a digitális javak, például kriptopénzek, üzleti Facebook-profilok, videójáték-accountok pénzt termelhetnek, illetve vagyoni értékük van, mindenkinek érdemes időben elgondolkodni azon, hogy mi legyen a sorsuk, ha a jogosultjuk, illetve felhasználójuk meghal. Ha valaki ezt elmulasztja, könnyen lehet, hogy örökösei soha nem férnek majd hozzá a digitális javaihoz.

Nehezíti a helyzetet, hogy a digitális vagyontárgyak a jelenlegi jogi szabályozás mellett nehezen megragadhatók. Ráadásul, mivel a digitális jelenségek rendkívül gyorsan változnak, a szabályozás és a bírói gyakorlat egyébként is nehezebben tart lépést velük – hangsúlyozza Parti Tamás. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese szerint ezért nincs egyelőre egyértelmű és egységes válasz arra, hogy kit illetnek a közösségimédia-profilok adatai vagy a felhőbe lementett fájlok. Kié lesz például egy felhőben tárolt írás, amely az évszázad regényét rejti, vagy egy olyan kísérleti eredmény, amely forradalmasítja a rákkutatást.

 

A közjegyzők már foglalkoznak a digitális javakkal

Bár még nem gyakran, de a közjegyzőknél az elmúlt években már megjelent a digitális vagyon különböző szerződésekkel, végintézkedésekkel vagy például hagyatéki eljárásokkal kapcsolatban.

A digitális öröklés eddig azért nem volt mindennapos kérdés, mert a jogosultként érintett korosztály jellemzően még nincs abban az életkorban, hogy végrendelkezésről gondolkodna vagy örökhagyói pozícióba kerülne. Pedig a digitális javakról különösen fontos időben rendelkezni, nehogy elvesszenek, elérhetetlenné váljanak az örökösök számára. Egy gondosan készített és karban tartott végintézkedés sokat segíthet ebben – mondja Parti Tamás.

 

A fogas kriptodeviza-kérdés: hogyan örökítsem át a titkos jelszót?

Egyre többen tartanak például kriptodevizát, digitális tárcájukhoz kódok segítségével férnek hozzá az interneten. Viszont egy bankszámlával ellentétben a kriptopénzről alapesetben nincs központi nyilvántartás, ezért kizárólag a tulajdonoson múlik, hogy mások hozzáférnek-e ahhoz a halála után vagy sem, sőt, egyáltalán tudomást szereznek-e a „digitális örökségről”.

Ha egy kriptopénztárca tulajdonosa szeretné, hogy majd az örökösei hozzáférhessenek ehhez a vagyonrészhez, akkor érdemes előre terveznie. Az egyik ilyen lehetséges mód a megfelelő végrendelkezés, de ez a kriptopénz esetében összetettebb, mint egy hagyományos vagyontárgynál. Az örökhagyónak fel kell készülnie arra, hogy a kriptojavak tipikusan jogi szabályozás nélkül, és az állami struktúráktól függetlenül működnek, ezért a végrendeletben kell kialakítani azokat a szabályokat, amelyeket az örökhagyó a kriptoeszközök esetében alkalmazni szeretne.

Azaz, sokkal alaposabban és kiterjedtebben kell átgondolnia a végrendeletét, amiben egy közjegyző segítséget nyújthat. Részletes tervezést igényelhet például, hogy hogyan kapják meg a kriptotárcához tartozó felhasználói kódot és a titkos jelszót az örökösök. Ha ugyanis a hagyaték átadása előtt bárki hozzáfér azokhoz, akkor bármikor kiürítheti a tárcát vagy megváltoztathatja a belépési adatokat, visszaélhet azokkal a többi örökös rovására.

 

Saját szabályozás a techóriásoknál

A világ vezető technológiai cégei néhány közös vonástól eltekintve eltérően szabályozzák, mi lesz egy digitális profil sorsa a felhasználó halála után. Ha a hozzátartozók a megfelelő dokumentumok, például a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával kérik, szinte mindegyik cég törli profilt, hozzáférést ugyanakkor nem ad. A felhasználók azonban életükben ettől eltérően is rendelkezhetnek. 

Például a vezető közösségi oldalon, a Facebookon mindenki megadhat valakit „hagyatéki kapcsolattartónak”, aki halála után kezelheti a fiókot. Ez azonban nem jelent teljes körű jogot, csak néhány tevékenység engedélyezett. Ilyen lehet egy tájékoztató üzenet a gyászszertartással kapcsolatban, vagy a profilkép frissítése, de nem jelentkezhet be a profilba, és nem férhet hozzá személyes üzenetekhez sem.

A Google viszont lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó meghatározza, ha bizonyos ideig nem lép be a fiókba, akkor kit értesítsenek, és milyen adatokat osszanak meg vele. Akár levelekhez vagy a felhőben tárolt dokumentumokhoz is hozzáférhet egy rokon, barát, ha erre felhatalmazást adott a felhasználó.

*** MOKK logo A Jog vita nélkül rovat támogatója a Magyar Országos Közjegyzői Kamara

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS