Milyen büntetés jár kábítószer fogyasztása, birtoklása, termesztése esetén? Melyek az elterelés feltételei?

Napjainkban a leggyakoribb bűncselekmények közé tartozik a kábítószer fogyasztása, tartása, illetve termesztése. Kevesen tudják azonban, hogy meghatározott megelőző foglalkozás, úgynevezett „elterelés” elvégzése esetén a büntetőeljárás megszűnik. 

Milyen büntetésre számíthat kábítószer fogyasztása esetén?

Aki kábítószert fogyaszt, illetve csekély mennyiségű kábítószert fogyasztás céljából megszerez, vagy tart két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A gyakorlatban a fogyasztás, illetve a csekély mennyiségű kábítószer tartása, termesztése ritkán végződik börtönbüntetéssel.

Mit jelent a csekély mennyiség?

A kábítószer csekély mennyiségének meghatározása szakértői feladat. A csekély mennyiség kiszámításához ugyanis minden esetben szükség van a lefoglalt szer tiszta hatóanyag tartalmának meghatározására. Ez pedig a szakértő feladata.

A lefoglalt kábítószer súlya sohasem egyenlő annak tiszta hatóanyag tartalmával. A tiszta hatóanyag tartalom jóval kevesebb mint a lefoglalt kábítószer súlya. A lefoglalt kábítószert minden esetben megvizsgálja egy vegyészszakértő, és megállapítja annak tiszta hatóanyag tartalmát. Marihuána eseten a csekély mennyiség felső határa 6 gramm, LSD esetén 0.001 gramm, kokain esetén 2 gramm tiszta hatóanyag tartalom. Egy átlagos tisztaságú 2 gramm kokain tiszta hatóanyag tartalma például 0.5 gramm alatt van.

Mit jelent a kábítószer birtoklása a törvény szerint?

A kábítószer birtoklása a köztudattal ellentétben nem csupán a kábítószer adott személy által történő megszerzését, birtoklását jelenti.

A kábítószer birtoklása a gyakorlatban több magatartást foglal magában. A bűncselekmény  kábítószer termesztéssel, előállítással, megszerzéssel, tartással, az ország területére behozatallal, onnan kivitellel, azon átszállítással is megvalósítható.

Milyen büntetésre számíthat kábítószer birtoklás esetén?

A kábítószer birtoklás büntetése igen sokféle körülménytől függ. Ilyen körülmény lehet a kábítószer mennyisége, a cselekmény elkövetésének gyakorisága és még sok minden más.

A kábítószer birtoklás egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a bűncselekményt csekély mennyiségű kábítószerre követik el, a büntetés két évig, illetve három évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Milyen minősített esetei vannak a kábítószer birtoklásának?

Súlyosabb büntetésre számíthat, ha a kábítószer birtoklást üzletszerűen, bűnszövetségben, hivatalos, vagy közfeladatot ellátó személyként, vagy jelentős, illetve különösen jelentős mennyiségű kábítószerre követi el.

Mi a különbség a kábítószer birtoklás és a kábítószer kereskedelem között?

A kábítószer birtoklás és a kereskedelem elhatárolása nem könnyű feladat. A jóval súlyosabb kereskedelem megállapításához tovább eladásra utaló bizonyítékok megléte szükséges.

Minden olyan esetben ahol csekély mennyiség feletti kábítószer kerül lefoglalásra a hatóság, illetve a bíróság körültekintően vizsgálja, hogy a továbbértékesítési szándékra lehet-e következtetni. Igenlő válasz esetén már nem kábítószer birtoklással, hanem a jóval súlyosabb kábítószer kereskedelemmel állunk szemben. 

Mit a jelent az elterelés? 

A jogszabály szerint nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert fogyaszt, birtokol. További feltétel, hogy a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú bírói ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült (elterelés).

Kábítószer termesztés esetén is lehetőség van elterelésre?

Csekély mennyiségű kábítószer termesztése esetén az elterelésre lehetőség van. Marihuána termesztése esetén 5 tő még csekély mennyiségnek számít.

Hogyan zajlik az elterelés?

Az eltelés minden esetben terápiás jellegű foglalkozásokból áll, ami történhet csoportban, illetve egyénileg is.

Az elterelés körülbelül hat hónapig tart, és általában több mint 10 alkalmat foglal magában. Legtöbbször egy felméréssel kezdődik, amelynek célja annak megállapítása, hogy a fogyasztó milyen típusú terápiára szorul. Az adott szerv annak elkezdéséről, illetve befejezéséről is igazolást állít ki, melyet az eljáró hatóság részére szükséges megküldeni. 

Hová fordulhat elterelés elvégzésének szükségessége esetén?

Az alábbi weboldalon városonként lebontva megtalálható az elterelést végző szervezet elérhetősége: https://szgyf.gov.hu/phocadownload/eselyteremtes/eltereles_lista_szervezetek.pdf

A cikk szerzője dr. Katona Csaba gazdasági büntetőjogi ügyvéd.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.