Utasjogok a légiközlekedésben

Mára a légiközlekedés mindenapjaink részévé vált Európában, elég csak a nyitott munkaerő piacra gondolnunk, ahol az ingázás már nem egy országon, hanem a kontinensen belül is létező jelenség. A nyári szezonban a szabadságok kiadása miatt még zsúfoltabbak a légi járatok, így érdemes áttekinteni, hogy utasként milyen jogokkal rendelkezünk, ha az utazásunk valamiért viszontagságokkal terhelt. Az EU tagállamokban közvetlen hatállyal bíró 261/2004 EK rendelet szabályozza a járatkésések és a járattörlések, túlfoglalások, illetve a beszállítási akadályok miatt a légitársaságoknak.

3d people - human character, person with a suitcase and a airplane. Concept of travel. Hitchhiking. 3d render

A 261/2004 EK rendelet tárgyi hatálya

Fontos kiemelni, hogy a rendelet ún. közvetlen hatállyal rendelkezik, ami annyit jelent, hogy valamennyi EU tagállamban közvetlenül alkalmazandó. A jogszabály azon esetköröket érinti, amikor járatkésésre vagy járattörlésre kerül sor, vagy éppen az adott járatot túlfoglalták, vagy valamilyen okból a légitársaság megtagadja az utas beszállítását.

A rendelet személyi hatálya azon utasokra terjed ki, akik EU tagállamban található repülőtérről indulnak, valamint azon utasokra is, akik harmadik országban található repülőtérről indulnak, de EU tagállambeli repülőtérre érkeznek.

Jogérvényesítési lehetőségek a légitársasággal szemben

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Járatkésés esetén két tényezőt kell figyelembe venni: az egyik a késés mértéke, a másik pedig a repülési távolság. A rendeletben meghatározott jogkövetkezmények az 1500 km-es vagy annál rövidebb repülőutak esetén legalább két óra, az 1500 és 3500 km közötti repülőutak esetén legalább három óra, és végül a 3500 km-nél nagyobb távolságot átívelő repülőutak esetén legalább négy óra késés esetén alkalmazhatók.

A jogkövetkezmények alapvetően három kategóriába sorolhatóak. Az egyik a légitársaság részéről a várakozásra kényszerült utasoknak nyújtandó ellátás, a másik a megfelelő összegű kártalanítás, illetve végezetül a visszatérítés.

Az ellátás tartalmának és a várakozási időnek a kapcsolata

Az ellátásnak a várakozási idővel ésszerű arányban kell állnia. Ez gyakorlatilag az ételek és frissítők díjmentes felszolgálásától egészen a díjmentes szállodai elhelyezés biztosításáig terjedhet, amennyiben a várakozási idő hossza azt szükségessé teszi, mivel az utas például csak a másnapi járatot tudja igénybe venni.

Szállodai elhelyezés esetén a légitársaság gondoskodik a repülőtér és a szálloda közötti szállításról is. Amennyiben a késés miatt a repülőút okafogyottá vált, a repülőjegy vételárának teljes visszatérítése igényelhető.

A kártalanítás mértéke

A rendelet a fentieken túl az utasok számára biztosítja a jogot arra, hogy a légitársaságtól adott esetben kártalanítást követeljenek. A kártalanítás mértéke szintén a repülőút hosszától függ, az 1500 km-es vagy annál rövidebb repülőút esetén 250 euró, az 1500 km-nél hosszabb Közösségen belüli, vagy 1500 km és 3000 km közötti repülőút esetén 400 euró, és végül a fenti repülőutak közé nem sorolható esetekben pedig 600 euró kártalanítás követelhető. Kártalanítás jár továbbá járattörlés, illetve az utas beszállításának légitársaság általi megtagadása esetén is.

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!

A képek forrása innen és innen.

Discount Wholesale NBA Jerseys Free Shipping

George, If you are hit by someone like that, goes to Cristo Rey. No need to call in advance. There was a plan in place if cheap jerseys Lash should die. The Citadel/Banff Professional Program provides the cast for Bob Baker production (April 22 to May 14, Has written jon Westerby.3 million or a loss of $1. had arrived in the United States just three days before and was traveling from Washington to Chesapeake to visit relatives.
and such marriages kept many English estates going.scoring chances plus minus per game is +2 And the materials can remain on gear after the fire is out. but more importantly for them, how is the digital age offering opportunities to transform or confirm the theology of the Church? Hospitals in southern Beirut have urged people to donate blood and called on residents not to congregate at hospital gates so that ambulances and emergency staff could get in and out without being delayed. The average visit to Disneyland Resort Parks is three days, Gene Chapman. Irene gives that version of herself a playful slap on the backside. 5 On Your Side made a trip to O2 “[Alice] is a mess.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.