Oh, those Russians! – Oroszország közelmúltja a sportjogi szankciók tükrében

Az orosz-ukrán háborús konfliktus számos sportjogi szankciót eredményezett nemzetközi szinten: jónéhány orosz sportoló és sportcsapat került eltiltásra a nemzetközi porondon való versenyzéstől, ezzel is mutatva: a különböző nemzetközi sportszövetségek és szervezetek nem tolerálják az Ukrajnával szembeni háborús agressziót. Ugyanakkor ki kell emelni: nem ez az első eset, amikor Oroszország ilyen szankciókkal találkozik: az elmúlt évtizedben ugyanis Oroszország és a sportjogi szankciók kéz a kézben jártak egymással.

A „páratlan páros” viszonyának kezdete egészen 2014-ig, a Szocsiban lezajlott Téli Olimpiáig nyúlik vissza. Az Olimpiáról – amelynek éremtáblázatán Oroszország az élén végzett – szóló botrányok 2016-ban kezdődtek, ekkor derült fény arra, hogy az oroszok rendszerszinten, államilag koordinálva használtak doppingszereket sportolóik teljesítményének fokozására: maga az orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) értesítette a sportolókat előre a mintavételekről, semmisített meg mintákat és félemlített meg doppingellenőröket. Ennek eredményeként már a 2016-os Nyári Olimpián sem szerepelhettek az orosz sportolók saját zászlójuk alatt, és ugyanez volt irányadó a 2018-as Téli Olimpiára is. 2019. decemberében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a minták manipulálása miatt az elkövetkező négy évre kitiltotta Oroszországot a világversenyekről, így az Olimpiáról, a 2022. évi téli olimpiáról és a 2022-es labdarúgó világbajnokságról is, ugyanakkor a semleges zászló alatti indulás jogát meghagyta a sportolóiknak. Az oroszok fellebbeztek, ennek az elbírálására került sor 2020. december 17. napján, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által.

Az ítéletben[1] kimondták, hogy az ország sportolói az államilag szervezett doppingügyek miatt az ítélet meghozatalától számított két évig nem vehetnek részt orosz színekben a világversenyeken, ezeken az orosz himnuszt nem lehet lejátszani, ugyanakkor a sportolók indulhatnak a versenyeken, ha bizonyítják, hogy nincs közük a doppingrendszerhez.

A háborús konfliktus előtti utolsó nagyobb sporteseményen, a pekingi téli olimpián Oroszország újabb doppingbotránnyal került a rivaldafénybe: a műkorcsolyázó Kamila Valijeva előbb világraszóló teljesítménnyel kiharcolta hazája csapatának győzelmét a csapatversenyben, majd megérkezett a hír a díjátadó határozatlan időre való elhalasztásáról. Itt már sejteni lehetett, hogy valami nincs rendben az Orosz Olimpiai Bizottság győzelme körül: később kiderült, hogy a már említett RUSADA a díjátadót megelőző napon kapott értesítést arról, hogy Valijeva egy, még december végén leszűrt mintájában tiltott szert találtak. A trimetazidint mellkasi fájdalom esetén használják, amikor nem jut elég vér és oxigén az ember szívébe. A szer fokozza a vérkeringést, aminek következtében az izmok jobban teljesítenek. Ez az a hatás, ami miatt a WADA a 2014 szeptember 1. napjától hatályos tiltólistáján[2] tiltott szernek minősítette, amely megítélést azóta minden évben kiadott tiltólista, így a 2022. január 1. napjától hatályos új szabályozás 4.4-es pontja[3] is fenntartotta. Az Orosz Doppingellenes Szervezet a rossz hírt követő napon előzetes felfüggesztést szabott ki a versenyzőre, ami ellen a sportoló és ügyvédje sikeresen fellebbezett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a WADA és a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) erre reagálva kért a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól felülvizsgálatot.

A Bíróság ítélete[4] alapján Valijeva tovább versenyezhetett az Olimpián, az említett szervezetek kérelmét tehát visszautasították. Ezt egyrészt azzal indokolták, hogy Valijeva, mint 16 éven aluli, úgynevezett „védett személynek” („Protected Person”) minősül a WADA szabályozása szerint, így a botrányban a nevét és más adatát sem lehetett volna nyilvánosságra hozni (és a vele szemben kiszabható maximális eltiltás is csak 2 év lehet), másrészt a doppingeredmény bejelentésének rossz időzítése – néhány nappal jártunk az egyéni versenyek előtt – miatt a sportoló nem élhetne a számára egyébként biztosított jogi lehetőségekkel. Az ügy pikantériáját tovább fokozza, hogy a WADA teljes mértékben azt a RUSADÁT tartja felelősnek azért, hogy a minta eredménye ilyen későn (másfél hónap elteltével) érkezett meg, amely jelenleg is non-compliant státuszban van a korábbi, 2014-ben kezdődött állami doppingbotrány miatt, ami minden gyakorlati tevékenysége feletti ellenőrzésre jogosítja fel a Doppingellenes Ügynökséget. Az ügy folytatása és az esetleges további szankciók még váratnak magukra, Kamila Valijeva pedig – a botrány után végül darabjaira hullott és dobogós helyet nem eredményező egyéniben bemutatott mutatványát is figyelembe véve – meglehetősen fiatalon megtapasztalta, hogy milyen néhány nap alatt a mennyből a pokolba kerülni.

Így érkeztünk meg február végéhez, Oroszország Ukrajnával szembeni inváziójának kezdetéhez. Ennek következményeként számos nemzetközi sportszervezet hozott döntést arról, hogy kizárja az orosz sportolókat és klubokat a különböző versenykiírásokból. A két ország konfliktusa miatti sportjogi szankcionálás nem újkeletű: 2014-ben a Krím-félszigeten történt konfliktus idején az UEFA Vészhelyzeti Ülésén például döntés született arról, hogy orosz és ukrán csapat nem játszhat egymás ellen az UEFA európai kupasorozataiban.[5]

Az Európai Labdarúgó-szövetség idén sem maradt sokáig tétlen, néhány nappal a támadás után az UEFA Végrehajtó Bizottsága – a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel együtt -döntött az orosz klubok és az orosz válogatott valamennyi kupasorozatból való szisztematikus kizárásáról, a határozatban kimondva azt, hogy „a futball itt teljes egységben áll, és teljes mértékben szolidaritást vállal az összes érintett ukrajnai emberrel”.[6] A döntés többek között súlyosan érinti például a Szpartak Moszkva csapatát, aki a második számú európai kupasorozatban, az UEFA Európa-Ligában játszott volna nyolcaddöntőt az RB Leipzig csapatával. A párharcot törölték, a Leipzig játék nélkül jutott tovább. Az Orosz Labdarúgó Szövetség erre reagálva fordult a Sportdöntőbírósághoz, kérelmezve a szankciók felfüggesztését, mondván, hogy azok ellentétesek a sport szellemiségével. A Bíróság azonban – a vizsgálat folytatása mellett – fenntartotta a felfüggesztést.[7]

A sportjogi szankciók nem kímélték az egyéni sportágakat űző orosz sportolókat sem. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közleményében[8] szintén felfüggesztette valamennyi orosz és fehérorosz sportoló részvételét a kontinentális és nemzetközi versenyeken, és ugyanígy járt el többek között a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) és a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) is. Az orosz sportolók és sportcsapatok a közeljövőben így csak a nemzeti ligáikban versenyezhetnek, ami biztosan visszaveti majd az orosz sport fejlődését, lemaradást eredményezve ezzel a világ többi részével szemben.

A világ sportszövetségei tehát összezártak, ugyanakkor már most felmerült néhány aggályos pont a szankciók kapcsán: mennyire igazságos ez az orosz csapatokban játszó külföldi légiósok szempontjából (a Szpartak Moszkva csapatának például nyolc ilyen játékosa van), vagy mi lesz például a külföldi csapatokban légióskodó orosz játékosok sorsa (az olasz Atalanta csapatában játszó Aleksei Miranchuk például a háborús támadást követően játszott és szerzett gólt egy Sampdoria elleni olasz élvonalbeli mérkőzésen, majd március 5. napján az AS Roma elleni bajnokin végig a pályán volt, klubja azóta sem szankcionálta őt)? Felmerülhet az a vélemény is, hogy sok sportoló számára ezek a szankciók – amelyek jelen esetben az ő akaratuktól és ráhatásuktól teljesen függetlenek – egy egész élet munkájának a lerombolását jelenthetik, arról nem is beszélve, hogy a háború kitörése miatti büntetések a sport politikamentességét, világ és országon belüli politikától való függetlenségét is erőteljesen megkérdőjelezik.

Az ilyen kérdésekre, érvekre, illetve arra, hogy hogyan sikerül Oroszországnak újra normalizálnia a sportjogi helyzetét csak a jövőben kaphatunk választ, jelenleg meg kell elégednünk bizonyos spekulációkkal. A magam részéről reménykedem abban, hogy a háború kitöréséért felelős személyekkel szemben megfelelő szankciók kerülnek foganatosításra, ugyanakkor bízom abban is, hogy -dacára az utóbbi idők botrányainak és szankcióinak- Oroszország nem veszti el örökre vezető sportnemzet jellegét.

Ez a cikk az Arsboni 2022 tavaszi Gyakornoki Programjának keretében készült. 

Jegyzetek

[1] CAS 2020/O/6689 World Anti-Doping Agency v. Russian Anti-Doping Agency

[2] The World Anti-Doping Code: THE 2014 PROHIBITED LIST INTERNATIONAL STANDARD Version 2.0 (revised 2014 version) S6. b. 8. oldal

[3] The World Anti- Doping Code: INTERNATIONAL STANDARD PROHIBITED LIST 2022

[4] CAS OG 22/08 IOC v. RUSADA / CAS OG 22/09 WADA v. RUSADA & Kamila Valieva / CAS OG 22/10 ISU v. RUSADA, Kamila Valieva & ROC

[5] UEFA Emergency Panel decisions. 17 July 2014

[6] FIFA/UEFA suspend Russian clubs and national teams from all competitions. 28 February 2022

[7] CAS MEDIA RELEASE, FOOTBALL. THE COURT OF ARBITRATION FOR SPORT (CAS) DENIES THE FOOTBALL UNION OF RUSSIA’S REQUEST TO STAY THE EXECUTION OF THE UEFA EXECUTIVE COMMITTEE’S DECISION TO SUSPEND ALL RUSSIAN TEAMS AND CLUBS FROM ITS COMPETITIONS. Lausanne, 15 March 2022

[8] IWF STATEMENT March 03, 2022

(A képek forrásai):

https://www.eurosport.com/olympics/cas-to-hear-appeal-against-russia-s-olympic-ban-in-november_sto7765028/story.shtml

https://edition.cnn.com/2022/02/17/sport/olympics-kamila-valieva-eteri-tutberidze-russia-doping-intl-hnk-spt/index.html

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.