Arsboni Cikkíró Pályázat 2019 – Eredményhirdetés!

Véget ért a Siegler Bird&Bird és az Arsboni által szervezett Cikkíró Pályázat. Örömünkre szolgál, hogy már hatodik alkalommal tudtuk lebonyolítani a pályázatot, aminek a rangját a beküldött cikkek nagy száma is jelzi: idén rekordszámú, 161 pályamű érkezett.

Az Arsboni elkötelezett a jog és a jogászi hivatás jövőjét érintő aktuális kérdések felvetése és megválaszolása iránt, emellett szívügyünknek tekintjük, hogy részt vállaljunk egy innovatív, ugyanakkor társadalmi felelősségét vállaló jogászszakma megteremtésében. A Cikkíró Pályázattal is ezt az utat szeretnénk támogatni. Valljuk, hogy az így felhalmozódó tudásanyag a jogtudomány fejlesztését, végső soron a közjót szolgálja. Nem jöhetett volna létre ez a projekt a támogatók és segítők értékes hozzájárulása nélkül, ezúton is köszönjük a munkájukat. Külön köszönjük a főtámogató, a  Siegler Bird&Bird, valamint a különdíjakat felajánló szponzorok, a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, az Orbán és Perlaki Ügyvédi Iroda, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, a bnt ügyvédi iroda, valamint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda támogatását.

Köszönjük továbbá a szakmai zsűri munkáját: a dr. Fazekas János, dr. Horváth Georgina, dr. Láncos Petra, dr. Mezei Péter, dr. Varga Réka és dr. Ződi Zsolt által alkotott testület közel 60 pályaművet értékelt. Az idei évben sem volt egyszerű dolga a zsűrinek, hiszen számos jogterület rengeteg jogintézményét érintő cikk érkezett, melyek tekintélyes része igazán izgalmas, a jog jövőjével foglalkozó témát is érintett. Olvashattunk a mesterséges intelligenciával, a digitális hagyatékkal, az önvezető járművekkel kapcsolatos felelősségi kérdésekkel, valamint az ízek és illatok szerzői jogi védelmével foglalkozó írást is. Ezt a tartalmi sokszínűséget a pályázat legnagyobb előnyének tartjuk, és a díjazás során is törekszünk ennek érzékeltetésére.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A 2019. évi Cikkíró Pályázaton az alábbi eredmények születtek (a linkekre kattintva elolvashatóak a győztes írások):

Kiváló Írás minősítés

A nagy számú színvonalas pályaműre tekintettel a korábbi évektől eltérően ezúttal Kiváló Írás minősítésben részesítettünk 10 cikket, amelyek ugyan nem kerültek be az első 10 pályamű közé, mégis kiemelkedő minőséget képviseltek:

Csatári Orsolya: Repülő helyett jó lesz a pénz is?

Duzs Edit: Az MRP (50) árnyalata

Gál Krisztián: A 22-es csapdája

Herdon István: Ismered az üzemi megállapodást? Kár, mert téged is érinthet!

Karácsony Bálint: Az internet népe nevében

Karsa Roland: How to ring the BSE bell?

Lukács Domokos: A Boeing balesetek tanulsága, avagy ki a tényleges felelős?

Oláh Bence: Az autók vezetnek, vagy autót vezetnek?

Varga Sébastien Szabolcs: Libra – Pénzügyi szabadság, vagy financiális disztópia

Varga Virág: Etikátlan etikai maszatolás az MI-fejlesztésekben

***

“Generációváltás & Vagyonkezelés – Különdíj”

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda különdíja

A bizalmi vagyonkezeléssel foglalkozó legjobb írás különdíját a zsűri Lukácsi MarcellApáról trustra” című cikkének ítélte oda.

A zsűri értékelése: “A cikk kiválóan végigveszi a bizalmi vagyonkezelés, valamint a vagyonkezelő alapítvány fogalmi alapjait. Nemzetközi kitekintéssel és okos elhatárolásokkal egyaránt rendelkezik az írás. Egyszerre tartalmaz dogmatikai és gyakorlati megközelítést is, ráadásul a társadalomtudományi keret sem hiányzik. A konklúzió és az összegzés pedig tökéletes lezárása a színvonalas fejtegetéseknek.

Nyereménye 100.000 Forint

***

“Jogi Innováció – Különdíj”

Az Orbán és Perlaki Ügyvédi Iroda különdíja

A jogi innovációval foglalkozó legjobb írás különdíját Németh SzabolcsA Sütiszörny bosszúja” című munkája nyerte el.

A zsűri értékelése: “Zseniális munka! A jó cikk minden jellemzője megtalálható benne: ütős, aktuális, van benne saját vélemény, sőt megoldási javaslat is! A szerző teljesen ráérzett arra, hogy miről szól egy jogi témájú cikkíró pályázat.

Nyereménye 100.000 Forint

***

“Legjobb Stílus Különdíj”

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda különdíja

A legmegnyerőbb stílusú írás különdíját a zsűri Németh SzabolcsA Sütiszörny bosszúja” című cikkének ítélte oda.

A zsűri értékelése: “Egyedülálló stílusban megírt cikk, mely kiválóan vegyíti a jogi elemzés és a jogpolitikai fejtegetés műfaját. A műfaj követelményeinek megfelelő, jogi jelenséget rendkívül olvasmányosan tárgyaló írás.

Nyereménye 100.000 Forint

***

“Excellent Labour (Law) Különdíj”

A bnt ügyvédi iroda különdíja

A legjobb munkajogi témájú írás különdíját a zsűri Jauernik MiklósA munkahelyi történések mögött megbújó mobbing-szál” című cikkének ítélte oda.

A zsűri értékelése: “A cikk egy rendkívül időszerű témát dolgoz fel alapos módon. Érthető stílusa, valamint az a tény, hogy nem csak a munkajogi vonatkozásokkal foglalkozik, hanem igyekszik teljes képet adni a témáról, együtt teszi egy nagyon minőségi írássá a cikket. Mivel nem csak a munkahelyen történhet mobbing, ezért széles érdeklődésre számot tartó témát tárgyal a szerző.

Nyereménye 100.000 Forint

***

“/patvar Különdíj”

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda különdíja

A legjobb perjogi témájú írás különdíját a zsűri Domonkos ViktorEgyezségkötés – újragondolva?!” című cikkének ítélte oda.

A zsűri értékelése: “A cikk üdítően újszerű és érdekes: az új Polgári perrendtartás perfelvételre vonatkozó szabályozása és az USA-beli egyezségkötések magas számának oka között talál a szerző kapcsolatot és szűr le tanulságot a jövőre nézve. Mindezt alapos kidolgozás mellett teszi, olyan következtetést levonva, amely feltehetően minden olvasónak újdonságot jelent. Rendkívül színvonalas munka. Gratulálunk!

Nyereménye 100.000 Forint

***

A 2019-es Cikkíró Pályázat díjazottjai

10. helyezést ért el Adler Brigitta  Szülésrontó szokásjog?” című írása.

A zsűri értékelése: „A téma hihetetlenül fontos, és a kidolgozás igényessége ennek meg is felel. Sok és sokféle forrást használ fel, amelyekből kiindulva markáns és érvekkel alátámasztott véleményt fogalmaz meg jogi szempontból, nem csupán  jogi megközelítéseket felhasználva.

9. helyezést ért el File Zsuzsa #Hardworkalwayspaysoff?” című pályaműve.

A zsűri értékelése: „Ez ma az egyik legaktuálisabb téma,  izgalmasan kifejtve, lépésről-lépésre vezet a szerző a sztoriban. Egy összehasonlító szempont behozatala még jobbá tudná tenni az írást, de így is egy nagyon jó szöveg született. A szerző mindenképpen írjon még sokat, mert van hozzá érzéke.”

8. helyezést ért el Halmos Szilvia A jó admin gondosságával” című írása.

A zsűri értékelése: „A bírósági, ezen belül is a bírói munka könnyebbé tétele és a digitalizáció központi eleme a bírósági szervezetrendszer fejlesztési törekvéseinek. Stílusában kellemes, könnyen érthető, választékos írás, amely megmaradt a jogi nyelvezeten belül. Tartalmában sok felvetést tartalmaz, értékeli is ezeket. A pro-contra fejezetben számba veszi az előnyöket, hátrányokat, tehát nem csupán a saját álláspontját “hangoztatja”, hanem tisztában van más lehetőségekkel is.”

7. helyezést ért el Ficsor Dániel Mihály Elhúzták a csíkot…” című cikke.

A zsűri értékelése: „Rendkívül aktuális gyakorlati jogvita kiváló elemzését adja a pályázó. A “kérdezz-felelek” stílusban megírt dolgozat így igazán érdekessé vált. A felhasznált irodalom még bővíthető a jövőre nézve, a címválasztás viszont elsőrangú.”

6. helyezést ért el Kubát Dániel404: e-lection not found” című pályaműve.

A zsűri értékelése: „Majdnem tökéletes írás. Szépen áttekinti, hogy mi az e-szavazás, milyen előnyei és hátrányai vannak.  Stílusa is kiemelkedő, így egy nagyon jó írás állt össze a szerző gondolataiból.”

5. helyezést ért el Erdősi Gergely Amikor Luxemburgban a zöldfűszeres krémsajt került terítékre” című írása.

A zsűri értékelése: „A dolgozat kiváló áttekintését adja az EUB egyik legújabb előzetes döntésének, ami az ízek szerzői jogi védelmét vizsgálta. A tanulmány nem ragad le a döntés egyszerű elemzésénél, kontextusba helyezi azt, kitekint korábbi és potenciális esetjogra, összehasonlító módszertant alkalmaz. A dolgozat címe találó, kicsit talán hosszú, de így is figyelemfelkeltő.”

4. helyezést ért el Fábián Aliz A bolond és az ő pénze hamarosan el fog válni egymástól.” című pályaműve.

A zsűri értékelése: “Nagyon informatív és kidolgozott cikk. Pontos fogalmakat használ a szerző, éppen annyi információt oszt meg az olvasóval, ami az olvasó számára elegendő, hogy átláthassa a cikkben kifejtett anomáliákat. Ez azért is fontos, mert viszonylag alacsony karakterszámban nehéz átfogó, minden részletre kiterjedő, de érdekes cikket írni. Stílusa olvasmányos, a forráshasználata is rendben van, szakmailag megalapozott írás.”

3. helyezést ért el Csirszki Martin MilánA zártkertekről közérthetően” című munkája.

A zsűri értékelése: „2019-ben a zártkertekről cikket írni kifejezetten vagány témaválasztás, első látásra nem szexi téma, pedig nagyon aktuális, nemrég még az Index is írt a témáról, meglepő társadalmi jelentősége van. A stílus nagyon jól eltalált, egyszerre szakmai és könnyed. Kiváló írás.”

Nyereménye 75.000 Forint

2. helyezést ért el Buzási Vendel Felhasználónév, jelszó, ügyszám” című cikke.

A zsűri értékelése: „Remek írás. Nagyon célratörően egy szűk témát választ, és amellett érvel igen meggyőzően. Viszonylag bonyolult tárgykört elemez egyszerűen. Látszik, hogy alapos tudás és meggyőző szakmai tapasztalat van a cikk mögött. Stílusa is kellemes, szemléletes.”

Nyereménye 100.000 Forint

1. helyezést ért el Gecse Dániel Trust me, I’m not a virus! 😉” című pályaműve.

A zsűri értékelése: „A szerző témaválasztása aktuális, a bevezetés során meghatározza, hogy mi a célja, mit fog bemutatni, kijelöli a cikk kereteit. Kiemelendő, hogy mindazt, amit ír az etikus hekkerekről,, rengeteg forrással támasztja alá. A cikk amellett, hogy meghatározza az alapvető fogalmakat és leírja a hatályos szabályozás mibenlétét, még rámutat az esetleges hiányosságokra is. Informatív; az értékelése, érvelése megalapozott. A cikk stílusában, nyelvhasználatában is kiemelkedő munka.”

Nyereménye 150.000 Forint

***

Köszönjük minden pályázó munkáját! A legértékesebb pályaművek továbbra is olvashatók a honlapunkon. A legjobb dolgozatokat pedig újraközöljük itt, és megosztjuk a Facebook-oldalunkon is.

Jövőre folytatjuk!
Arsboni szerkesztősége

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.